Новини

Прожекция на филма „Безкрайната градина“ в Лагос в Седмицата на Франкофонията в Нигерия

29/03/2023

На 25 март 2023 г., след дългогодишно прекъсване, български филм отново беше представен в Лагос, Нигерия. В рамките на Седмицата на франкофонията в Нигерия (18-26 март) в най-големия нигерийски град се състоя прожекцията на игралния филм „Безкрайната градина“ (2018) на режисьора Галин Стоев.

Събитието бе открито съвместно от българския почетен консул в Лагос Ачики Умунна, генералния консул на Франция в града Жозеф Катино и почетния консул на Швейцария, които изтъкнаха значението на Седмицата на Франкофонията в Нигерия като ефективен форум за междукултурно сътрудничество и обмен. Пред аудиторията от различни националности Ачики Умунна почерта, че през настоящата година България отбелязва 30-та годишнина от присъединяването си като член на Международната организация на Франкофонията.

Последното до този момент културно събитие, организирано от България в най-многолюдния нигерийски град, бе през 2002 г. и предвид дългото прекъсване прожекцията на филма „Безкрайната градина“ се радваше на засилен интерес сред българската общност в Лагос, а също така и от страна на членове на Асоциацията на нигерийските граждани, учили в нашата страна.  

Игралният филм е предоставен от Държавния културен институт към Министъра на външните работи, с чиято подкрепа се реализират редица български събития от програмата на Седмицата на Франкофонията в Нигерия.

Предстоящо

Фототипна изложба за известния босненски писател Исак Самоковлия ще бъде представена в Самоков
Историческият музей в Самоков, Посолството на Република България в Босна и Херцеговина и Държавният културен институт към...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Министър Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“ в галерия „Мисията“

Министърът на външните работи Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“, която гостува в България за първи път по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи и със съдействието на Българското посолство в... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал