ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Участие на Държавния културен институт в първото издание на Деня на европейските автори - 27 март 2023 година

27/03/2023

Държавният културен институт активно се включи в стартирането на новата европейска инициатива  - Ден на европейските автори, която ще се отбелязва ежегодно на 27 март.

По инициатива на българския еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, Европейската комисия, с подкрепата на Националните агенции на страните членки, на 27 март се дава старт на деня на европейските автори. Идеята е денят да се провежда ежегодно в последния понеделник от месец март, за да насърчава четенето, най-вече при младите хора, с цел да се запознават с литературата и новите издания. Изграден върху голямото многообразие от различни инициативи, съществуващи в страните членки, този общоевропейски празник има за цел да обедини книгите и образователния сектор, стремейки се да свърже отново европейските хора с четенето и да им помогне да открият европейската литература и нейното езиково и културно многообразие. Денят на европейските автори има за цел да открои литературата като начин за представяне пред младите хора на богатствата на европейската култура, както и като инструмент за индивидуално придобиване на умения, допринасящи за предоставянето на учещите на подходящи способи чрез четене да се ангажират с текущи социални и лични предизвикателства.

По този повод  в галерия „Мисията“ към Държавния културен институт по покана на директора Снежана Йовева и с подкрепата и насърчаването на еврокомисаря Мария Габриел гостуваха ученици от Професионална гимназия по туризъм, гр. Самоков и техни преподаватели. Младите хора имаха възможността да чуят избрани произведения от съвременна българска литература. Специален гост на събитието беше актьорът Владимир Михайлов, който прочете откъси от книгата на Иван Владимиров – Нав - „Четенето като множествен оргазъм“ и от романа „Absolvo Te“ на Георги Бърдаров – носител на европейската награда за литература за 2021 година. Актьорът ги провокира с интересни въпроси и случки, които показват какво богатство е четенето и как то ни открива нови светове.

Друг специален гост бе българската съвременна авторка Тодора Радева, която прочете специалното слово на поета Иван Ланджов за миналогодишния празник за 24 май и негово стихотворение от Поетическа антология – Скритите букви. Тя им представи и проектът за пейките-букви, на който ДКИ е партньор и който гостува в редица столици и градове по света, а част от буквите сега са в МВнР.

Писателят Георги Бърдаров се включи в събитието със специално видео обръщение към учениците, който сподели, че благодарение на любовта му към книгите, животът му е тръгнал в много по-добра посока и цитира големия писател Габриел Гарсия Маркез: „Имаш право да гледаш някого от високо, само, ако му подаваш ръка да стане.“

Учениците имаха възможността да посетят и да научат повече за скулптурния парк на Министерството на външните работи и да се снимат с пейките-букви на Фондация „Прочети София“, предоставени от автора на концепцията Тодора Радева.

Литературата е един от инструментите в културната дипломация и инициативата на ДКИ да се включи в отбелязването на деня на европейските автори е и като естествено продължение на програмата „Пишещите дипломати“, чрез която се популяризира българската съвременна литература.

Предстоящо

Фототипна изложба за известния босненски писател Исак Самоковлия ще бъде представена в Самоков
Историческият музей в Самоков, Посолството на Република България в Босна и Херцеговина и Държавният културен институт към...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Министър Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“ в галерия „Мисията“

Министърът на външните работи Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“, която гостува в България за първи път по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи и със съдействието на Българското посолство в... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал