Новини

В Абуджа за първи път бяха представени българска изложба и документален филм

24/03/2023

Със съдействието на Държавния културен институт в рамките на Седмицата на Франкофонията (18-26 март 2023 г.) в Абуджа на 21 март 2023 г. при много висок интерес от страна на нигерийската общественост, българската общност, федералните институции и дипломатическия корпус се състоя откриването на изложбата „Българските паметници под закрила на ЮНЕСКО“ и бе представен документалният филм „Пътят на светлината“, разказващ за делото на светите братя Кирил и Методий и за българската просвета и култура и славянската книжовност.

Специални гости на събитието бяха г-жа Мариам Катагум, държавен министър на промишлеността, търговията и инвестициите на Нигерия, която е бивш постоянен представител на своята страна към ЮНЕСКО, както и Генералният директор на Нигерийския съвет за култура и изкуство г-н Отунба Рамсуе. 

В приветствията си българският посланик Янко Йорданов и директорът на Френския институт в Абуджа г-н Рафаел Пон изтъкнаха значението на популяризирането на българската култура и история и възможността, която  Седмицата на Франкофонията в Абуджа предоставя за тази цел. Посланик Йорданов подчерта, че през настоящата година България отбелязва 30-та годишнина от присъединяването си като член на Международната организация на Франкофонията.

Въведение в историческия контекст на филма „Пътят на светлината“ и преглед на паметниците под закрила на ЮНЕСКО, включени в изложбата, бе направено от г-жа Рая Шиферле-Стоянова, която в хода на подготовката на събитието оказа значителен доброволен принос.

Изложбата „Българските паметници под закрила на ЮНЕСКО“ и документалният филм „Пътят на светлината“ са предоставени от Държавния културен институт към Министъра на външните работи, с чиято подкрепа се реализират редица български събития от програмата на Седмицата на Франкофонията в Абуджа. 

Изложбата „Българските паметници под закрила на ЮНЕСКО“ ще бъде пътуваща експозиция, която ще бъде представена в близките месеци и в други градове в Нигерия и в региона.

Предстоящо

Фототипна изложба за известния босненски писател Исак Самоковлия ще бъде представена в Самоков
Историческият музей в Самоков, Посолството на Република България в Босна и Херцеговина и Държавният културен институт към...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Министър Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“ в галерия „Мисията“

Министърът на външните работи Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“, която гостува в България за първи път по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи и със съдействието на Българското посолство в... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал