Новини

Българско участие на тазгодишното издание на „Европейско-китайски международен литературен фестивал“

19/09/2022

Владимир Полеганов е български писател, преводач и сценарист, който представя страната ни на тазгодишното издание на „Европейско-китайски международен литературен фестивал“. Автор е на един сборник с разкази „Деконструкцията на Томас С“ (публикуван през 2013 г. от Университетско издателство „Св. Климент Охридски“) и на един роман „Другият сън“ (2016 г., Colibri), спечелил наградата „Хеликон“ за най-добра художествена книга на годината за 2017 г. Негови разкази са публикувани в различни литературни списания в България и в чужбина. Разказът „Птиците“ е включен в антологията на Dalkey Archive Press за най-добра европейска фантастика за 2016 г. През 2016 г. той участва в международната програма за писане на Университета на Айова. Пребивавал в Шанхай и университета Сун Ятсен в Китай. Превеждал е на български романи на писатели като Томас Пинчън, Джордж Сондърс, Октавия Е. Бътлър, Питър Бийгъл, Томас Савидж и Тед Чан. През 2020 г. неговият превод на „Линкълн в бърдото“ на Джордж Сондърс спечели наградата на Асоциацията на българските преводачи. В момента работи над докторантура по българска литература в Софийския университет, където преподава и курсове по творческо писане и фантастична литература.

Може да проследите неговото участие и разговор с академика и експерта по научна фантастика Дзиан Джъню тук. Повече информация за събитието може да намерите тук и тук, както и да го проследите и на живо от тук.

Предстоящо

Дни на Иван Шишманов в Русе и във Виена
По повод 160 годишнината от рождението на Иван Шишманов, основател и пръв председател на българската секция на Паневропейския...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

С ИЗЛОЖБА СЕ ОТБЕЛЯЗА 30-ГОДИШНИНАТА ОТ ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И СЛОВЕНИЯ

На 20 септември, от 17:30 ч., в галерия „Мисията“ беше открита изложба „Мостове“, представена по повод отбелязването на 30-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Република Словения. Събитието откриха директора на Държавния културен институт, Снежана... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал