Новини

Посолството на България в Никозия участва в културни инициативи в Кипър рамките на френското председателство на Съвета на ЕС

16/06/2022

Посолство на България в Никозия, в сътрудничество с посолството на Франция в Р Кипър и други посолства на ДЧ на ЕС, взе активно участие в подготовката, планирането, организирането и провеждането на две културни инициативи на територията на Р Кипър в рамките на френското председателство на Съвета на ЕС.

Първото мероприятие бе пътуваща фотоизложба на открито, която представя обекти на културно-историческото наследство. България беше представена на изложбата с фотография на Мадарския конник, която предизвика голям интерес сред кипърската общественост и туристите. Изложбата беше представена в големите кипърски градове като Лимасол, Ларнака, Пафос и др. в рамките на един месец. Финалното й представяне беше в Никозия в периода 01-10.06.2022г. в новооткрития реновиран площад „Елефтерия“.

Втората инициатива бе Фестивал на европейското кино. В рамките на организирания от посолството на Франция фестивал на европейското кино, на 07.06.2022г. в амфитеатъра на площад „Елефтерия“ беше прожектиран българският документален филм „Пътят на светлината“. Прожекцията беше посветена и на деня на славянската писменост и култура – 24-май. Мероприятието премина при голям зрителски интерес, както от представители на българската диаспора на острова, така и от кипърци, завършили в Р България.

Участието в двете културни прояви бе организирано от българското посолство със съдействието на Държавния културен институт.

Предстоящо

Представяне на книгата „Антология на миражите“ в галерия „Мисията“
На 5 юли от 18 часа в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към Министерството на външните работи ще бъде...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Представяне на книгата „Антология на миражите“ в галерия „Мисията“

На 5 юли от 18 часа в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към Министерството на външните работи ще бъде представена книгата „Антология на миражите“. В 400 страници, илюстрирани с близо 1000 авторски снимки, изданието събира всички мечтани пътешествия в един том. Тези 50  пътеписа на талантливи... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал