Новини

Отбелязваме 27 януари с онлайн представяне на филма на Елка Николова A Question of Survival

25/01/2022

По повод 27 януари – Международен ден в памет на жертвите на Холокоста Държавният културен институт с медийната подкрепа на БТА предлага за програмите на дипломатическите и консулските представителства на България онлайн достъп до презентация на филма A Question of Survival на българския кинодокументалист, който живее и работи в Ню Йорк, Елка Николова.

Филмът проследява историята на трима герои, чието детство преминава в България в тревожните години на антисемитска пропаганда и подготовката за депортация, проследява съдбите им след отпътуването на семействата им към Палестина, различните житейски пътища през Европа до установяването им в Ню Йорк. Тук в средата на еврейската общност се срещат с травматичните спомени на оцелелите от нацисткия Холокост. Размислите им са свързани с желанието да осмислят какво ги е отклонило от трагичния край. Какво още може да се направи за познанието за особения „български случай“ на предотвратената депортация - ролята на множество общественици, представители на интелигенцията и гражданското общество, на Българската православна църква. 

Във филма е използван богат документален материал, портретите на героите са предадени с особена топлота. Още едно доказателство за творческото предизвикателство, каквото са многото лица на Холокоста – спомен за срива на цивилизацията и хуманизма, но и за моралната сила на противопоставилите се. Чрез този „поглед от Ню Йорк“ филмът на Елка Николова добавя още черти за този ключов момент от защитата на хуманните и демократичните ценности в обществото ни. 

Филмът, който е на английски език, ще може да бъде гледан в продължение на 10 дни – между 25 януари и 5 февруари 2022 г. на следния линк

На 30 януари от 16:30-17:30 българско време е предвидена и Zoom-среща с авторите на филма, която ще е достъпна в Q&A секцията.

Инициативата е част от комуникационните дейности на Държавния културен институт по Българо – норвежкия проект за противодействие на антисемитизма и опазването на еврейското наследство, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.

Предстоящо

Изложба с детско изкуство от Битоля гостува в Министерството на външните работи
По повод Международния ден на детето 1 юни в Министерството на външните работи гостува специална детска изложба под мотото:...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

СБОРНА ИЗЛОЖБА “КУЛТУРНА ДИПЛОМАЦИЯ – БАЛКАНСКИ ДИАЛОГ“ ГОСТУВА В ГАЛЕРИЯ „МИСИЯТА“

Откриване: 17 май, 18 часа, галерия „Мисията“, ул. "Алфред Нобел" №2 Normal 0 21 false false false BG X-NONE X-NONE Сборна колекционерска изложба „Културна дипломация – Балкански... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал