Новини

Изложбата „Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО“ гостува в Черна гора

20/10/2021

По инициатива на Н.Пр. д-р Меглена Плугчиева – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Черна гора, в онлайн среща, проведена на 18 октомври 2021 г., кметовете на Несебър г-н Николай Димитров и на Котор – г-н Владимир Йокич, подновиха връзките между двата града, включени в престижната листа на Световното наследство на ЮНЕСКО, като за целта подписаха Меморандум за сътрудничество. По време на онлайн подписването присъства също така и Н.Пр. Снежана Радович – извънреден и пълномощен посланик на Черна гора в Република България.

Меморандумът за сътрудничество между община Несебър и община Котор цели да укрепи отношенията между двата града и да положи основите на бъдещото взаимодействие между тях в сферите на: опазване на историческото наследство; културата; туризма; спорта; сътрудничеството при обмяна на полезни идеи и практики за популяризация на материалните и нематериални ценности; споделяне на важен опит в рекламирането и представянето на Несебър и Котор и тяхната хилядолетна история в условията на съвременните икономически реалности.

По инициатива на българското посолство в Черна Гора  и с любезното съдействие на Държавния културен институт към министъра на външните работи, в черногорския град събитието бе отбелязано с изложба „Българските паметници под закрилата на ЮНЕСКО“, посветена на 65-годишнината от членството на Република България в ЮНЕСКО и 75-годишнината от създаването на специализираната агенция към ООН. Изложбата бе открита от посланик  д-р Меглена Плугчиева и кмета на Котор г-н Владимир Йокич, в църквата „Свети Павел“ в стария град на Котор, непосредствено след подписването на Меморандума. При откриването на изложбата присъстваха представители на дипломатическия корпус в Черна гора, на Скупщината, централната изпълнителна власт и местното самоуправление, много журналисти.

Поради отчетения голям интерес към експозицията, от 26 октомври изложбата ще бъде представена и в столицата на Черна гора – Подгорица.

Ключови думи

ЮНЕСКО , Несебър , Котор

Предстоящо

Държавният културен институт е партньор на Шестото издание на проекта „Поезия в метрото“
Между 8 ноември и 12 декември 2021 г. пътниците във вагоните и станциите на софийското метро ще могат да разнообразят пътуването си...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

По повод месеца на будителите галерия „Мисията“ е домакин на изложбата „Пътят на св. Кирил и Методий“ на БАН

Изложбата „Пътят на Кирил и Методий“ е създадена от Кирило-Методиевския научен център при БАН в подкрепа на сертифицирането на „Културния маршрут Кирил и Методий“ в рамките на програмата „The Cultural Routes of the Council of Europe“, която има за цел да покаже чрез пътуване през пространството и времето, как... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал