Новини

Дни на Франкофонията в Израел с участието на България

22/03/2021

 

Тази година Дните на Франкофонията в Израел се състояха от 1 до 21 март. Събитието беше организирано от Френския институт в Израел и посолствата на страните-членки на Международната организация на Франкофонията (МОФ), акредитирани в страната.  В програмата бяха включени филмов фестивал, форум на франкофонските науки, фестивал на гастрономията, конкурс по диктовка на френски език и литературни дебати. Всички събития се проведоха онлайн предвид въведените ограничителните мерки във връзка с пандемията от COVID-19.

Със съдействието на Държавния културен институт (ДКИ) от българска страна бе представен документалният филм „Да обичаш Кармен“ на режисьора Найо Тицин, който бе достъпен на платформите на Синематеките в Ерусалим и Холон от 4 до 11 март, но поради големия интерес към него периодът за гледането му бе удължен с два дни. В един от централните вестници в страната – „Аарец“, на 9 март бе публикувана рецензия от критика Хагай Хитрон за музикалните събития през седмицата, в която бе отделено специално внимание на българския филм. В нея се подчертават достойнствата на творбата, както и някои интересни факти от историята на пресъздаването на една от най-популярните опери. 

Линк към статията: https://www.haaretz.co.il/gallery/music/classicalmusic/.premium-1.9600020

В рамките на Дните на Франкофонията бяха представени видео обръщения на посланиците на страните-членки на МОФ в Израел.

В своето обръщение посланик Румяна Бъчварова отбеляза приноса на страната ни в тридесет годишната история на членството си в МОФ за укрепването на политическото измерение на франкофонията и за развитието на сътрудничеството между франкофонските страни. Тя подчерта успехите в преподаването на френски език у нас и дейността на Специализирания институт на Франкофонията за администрация и управление (SIFAM) и на Регионалния център на Франкофонията за Централна и Източна Европа (FRECIE).

В рамките на Фестивала на гастрономията посолството организира заснемането и излъчването на видео с участието на шеф Моше Барел, който е от български произход, представящо рецепта за българска баница.

 

Предстоящо

Отбелязване на 140-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Гърция
През 2020 г. България и Гърция отбелязват 140 години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. В края на...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

ФОТОИЗЛОЖБА “30 ГОДИНИ ОТ НЕЗАВИСИМОСТТА НА РЕПУБЛИКА КАЗАХСТАН”

Поради епидемиологичната обстановка изложбата ще бъде удължена до 16 април, 2021. Посолството на Република Казахстан в партньорство с Държавния културен институт към министъра на външните работи организират фотоизложба по случай 30-та годишнина от обявяването на независимостта на Република Казахстан, която се... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал