Новини

Българско участие на „Ледения фестивал“ в град Харбин

19/02/2021

 

България бе представена в тазгодишното 22-ро издание на „Ледения фестивал“ в град Харбин с ледена конфигурация от склуптури „Море от рози“ с впечатляващи мащаби и със светлинно шоу с преливащи цветове.

Темата на тазгодишното издание на традиционния фестивал е „Страните от Централна и Източна Европа“. По традиция леденият фестивал в Харбин всяка година започва на 5 януари и продължава от 50 до 80 дни в зависимост от температурите и времето. Това мероприятие има най-високата степен в класификацията на зебележителностите в Китай, като е от категория „ААААА“, където петте букви упоменават важността на мястото или мероприятието за запазване на китайското културно наследство и служи за важен ориентир на вътрешния туризъм.

Посещението на фестивала по време на почивните  дни за Китайската нова година е традиционен маршрут за празника и всяка година хора от цялата страна се стичат в Харбин да видят фигурите. За съжаление във връзка с пандемията от КОВИД към момента аудиторията може да види склуптурите само  чрез тематично видео за конфигурациите за 17-те държави от ЦИЕ.

Първата част от видеото бе публикувано по повод Китайската нова година от Офиса за международни връзки на Община Харбин в социалните платформи Тик Ток (Доуин) и Уичат. На българската склуптура е отделено най-дълго време в представянето. Тя задържа погледа със сменянето на цветовете в светлинно шоу и се откроява с избора на културен аспект за представяне на държавата ни, за разлика от избора на сгради от страна на другите държави от ЦИЕ.

Предстоящо

НДФ "13 века България" в МВнР с изложба на Атанас Качамаков „Хлябът“
  ноември 2020–април 2021 МВнР, фоайе, партерен етаж   Изложбата „Хлябът“ на Атанас Качамаков е част от...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Изложбата „Значими жени в историята – от Братислава до Русе“ гостува в МВнР

Изложбата „Значими жени в историята – от Братислава до Русе“ има за цел да разгледа ролята на жените в обществения, политическия, научния и културния свят. Тя съпоставя и едновременно с това обединява проектите “Жените в историята” на Регионалния исторически музей в град Русе и сдружение... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал