Новини

30 години от присъединяването на България към Международната организация на Франкофонията

Държавният културен институт се присъединява към честването заедно с МВнР и Международното триенале на сценичния плакат – София

15/03/2022

Министерството на външните работи на Република България в партньорство с Международното триенале на сценичния плакат – София, Национално бюро на Университетската агенция на Франкофонията – България и Франкофонския център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организират арт-събитието "МОЛИЕР БЕЗ ГРАНИЦИ & В ДИАЛОГ С МОЛИЕР“.

Инициативата, посветена на 400 години от рождението на великия драматург, превърнал се в олицетворение на френския език, отбелязва Международния ден на Франкофонията и 30 години от присъединяването на България към МОФ. 

В рамките на форума ще бъде представена изложбената колекция "Молиер без граници", която съдържа 35 плаката за театрални постановки по пиеси на Молиер. Тя може да бъде видяна в периода 15-30 март в Централното фоайе на Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“.

Официалното откриване на експозицията „Молиер без граници“ ще се състои на 22 март от 18.00 часа, в Централното фоайе на Софийския университет, като в програмата е включен прочит на откъси от пиеси на Молиер, които ще се изпълнят на френски и български език от студенти, ученици и преподаватели.

На 15 януари 2022 година по повод навършването от 400 години от рождението на Молиер Международното триенале на сценичния плакат – София в партньорство с Държавния културен институт към Министерството на външните работи и Френски институт България представиха в онлайн формат проекта „Молиер без граници“, посветен на творчеството на големия драматург и майстор на комедията:https://www.youtube.com/watch?v=-K10zuvIQmo.

Предстоящо

Представяне на книгата „Антология на миражите“ в галерия „Мисията“
На 5 юли от 18 часа в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към Министерството на външните работи ще бъде...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Представяне на книгата „Антология на миражите“ в галерия „Мисията“

На 5 юли от 18 часа в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към Министерството на външните работи ще бъде представена книгата „Антология на миражите“. В 400 страници, илюстрирани с близо 1000 авторски снимки, изданието събира всички мечтани пътешествия в един том. Тези 50  пътеписа на талантливи... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал