Новини

„Стихията Медея“ с участие във фестивала на европейското кино в Стокхолм

12/10/2021

На 10 октомври 2021 г. в стокхолмския киноцентър „Сита“ (Zita Fоlkets Bio Cinema) се състоя прожекцията на документалния филм на режисьора Найо Тицин „Стихията Медея“. Филмът бе част от програмата на Европейския филмов фестивал в Стокхолм (08-10 октомври 2021 г.), организиран съвместно от Асоциацията на европейските национални културни институти (EUNIC), представителството на Европейската комисия в Стокхолм и посолствата на държавите-членки на ЕС в Швеция.

Преди началото на прожекцията, кратко приветствие към аудиторията отправи посланик Иван Павлов, който въведе зрителите в контекста на проекта „Медея“, станал важна част от културната програма на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г., и подчерта социалното измерение на проекта, който интегрира деца от различни малцинствени групи от Пловдив и София в процеса на създаване на театралната постановка на драмата на Еврипид в опит да се реабилитира мястото на децата в това класическо произведение. В психо-драматични работилници и художествени ателиета децата разиграват сцени от трагедията и създават рисунки и костюми, провокирани от конфликта между водещите персонажи – майката Медия и бащата Язон. Кулминацията на проекта е представлението на „Медея“, изиграно един-единствен път под открито небе на сцената на Античния театър в Пловдив на 28 юни 2019 г., когато, както подобава на древногръцка драма, природните стихии стават част от монументалния драматизъм на постановката.

Фестивалът на европейското кино в Стокхолм събра 16 европейски филма от различни жанрове, ангажирани с някои от най-важните теми на нашето време, с цел „да илюстрират и вдъхновят действия за екологична устойчивост и за овластяване на жените и момичетата“. Това бе първият кинофестивал в Стокхолм от 2019 г. насам с реални прожекции пред публика, след отпадането на противоепидемичните мерките в Швеция в края на септември т.г.

Участието на филма "Стихията Медея" в Европейския филмов фестивал в Стокхолм се осъществи със съдействието на Държавния културен институт към МВнР.

Предстоящо

ИЗЛОЖБА „ФРАГМЕНТИ ОТ МОДЕРНОТО ИЗКУСТВО В ЧЕРНА ГОРА ОТ КОЛЕКЦИЯТА НА НАЦИОНАЛНИЯ МУЗЕЙ“ ГОСТУВА В СОФИЯ
17 май – 16 юни 2023 г. Откриване: 16 май, вторник, 18 – 20:00 (с покани) Галерия „Мисията”, ул. „Алфред...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Министър Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“ в галерия „Мисията“

Министърът на външните работи Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“, която гостува в България за първи път по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи и със съдействието на Българското посолство в... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал