Новини

Фотографската изложба „Посоки“ гостува в Милано

05/11/2021

По повод Деня на народните будители фотографската изложба „Посоки“ на Държавния културен институт към министъра на външните работи гостува в Милано. Инициатор и организатор на събитието е генералният консул на Р България в Милано г-жа Таня Димитрова, която поздрави по повод празника българската и италианска публика, както и представители на дипломатическия корпус, като акцентира за гостуването на изложбата по този специален за българите празник на будителството.

В своето обръщение към гостите директорът на Държавния културен институт г-жа Снежана Йовева посочи за важната мисия на Института да подпомага популяризирането на културата и изкуството ни и да бъде активен медиатор в  културната дипломация. Тя представи  накратко концепцията на фотографската изложба „Посоки“, която интерпретира разнообразни теми – за междукултурния диалог, толерантността, красотата от природата, лица и емоции, идентичността. „Всичко това има и своя посока, към нас, зрителите на изложбата.“ – посочи Снежана Йовева.

В експозицията участват три фотографии, които са създадени от автори, вдъхновени от красотата на Италия и това са: „Езерото Брайес – Доломити, Италия“ 2016, Николай Алексиев, „Наполи“ 2018, Розалия Малчева и „Скритите колони на Рим – Piazza di Trevi 92-94, Roma 2018 Лиляна Караджова, като на тях беше обърнато специално внимание.

Фотографската изложба "Посоки" е реализирана през 2020 година по повод отбелязването на 15 години от създаването на  Държавния културен институт към министъра на външните работи, съвместно с Фондация „ФотоФабрика“. Тя е резултат от проведен конкурс и професионално жури селектира фотографии от 14 участника, които най-пряко кореспондират с темата „Посоки“. Експозицията е гостувала в няколко български дипломатически мисии по света, както и на открито в партньорство със Столична община и Словашкото посолство в София.

По време на посещението си в Милано директорът на ДКИ и г-н Илиян Лолугов, началник на отдел „Културна политика“ взеха участие в официалната церемония и поднасяне на венец по повод Деня на народните будители на паметника-пейка на Пенчо Славейков, поставена през 2019 година на централно място в града по инициатива на генералния консул г-жа Таня Димитрова. Също така те бяха официални гости на тържественото освещаване на новото пространство на Българското генерално консулство в Милано. Г-жа Йовева дари на екипа на Генералното консулство осветена икона на св. Богородица, реплика на чудотворната икона от Рилския манастир, както и представителния двуезичен каталог „Дипломация и изкуство“, брошури, презентативни списания на италиански език за проекти на ДКИ, както и  последния  брой на Литературен вестник, специално изпратен от редакцията на вестника в България за нашето консулство и сънародниците ни в регион Ломбардия. По време на служебната си визита в гр. Милано г-жа Йовева и г-н Лолугов проведоха срещи с артисти, една от които беше с италианската художничка Карла Бруски. Обсъдени бяха възможности за реализирането на бъдещи съвместни културни проекти в България.

 

Организатори:

Генерално консулство на Р България в Милано, Италия

Държавен културен институт към министъра на външните работи на Р България

С любезното домакинство на Регион Ломбардия, Италия

 

 

 

 

Предстоящо

Държавният културен институт се вклюва към Европейската нощ на музеите
Държавният културен институт се присъединява към отбелязването на Европейската нощ на музеите с виртуален разказ за твореца,...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Министър Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“ в галерия „Мисията“

Министърът на външните работи Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“, която гостува в България за първи път по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи и със съдействието на Българското посолство в... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал