ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

ФИНАЛИСТИ ОТ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ПЛАКАТИ ГОСТУВАТ В ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

02/07/2020

В рамките на инициативите по повод 65 години членство на България в ООН и 75 години от създаването на организацията,  Държавният културен институт ще бъде домакин на изложба - финалисти от националния конкурс за плакат „Костадин Отонов“ в галерия „Мисията“.

Първата изложба с избрани плакати от третия национален конкурс "Плакат - Костадин Отонов" ще бъде подредена от 9 юли 2020 г. в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България -  ул. "Алфред Нобел" № 2, София. В експозицията ще бъдат представени първите десет номинирани плакати от официалното журиране, в които са интерпретирани и застъпени важни теми  по повод годишнините – 65 години България - член на Организацията на обединените нации и 75 години от създаването на ООН.

Конкурсът за плакат се превърна в традиционно културно събитие, което е важна част от  календара на училищата по изкуствата към Министерство на културата в България.

Първа награда на Министерство на културата спечели Надежда Боянова от НХГ "Цанко Лавренов". Втора награда на Министерство на културата получи Никол Петрова, НГПИ "Св. Лука", а трета награда е за Виктория Йорданова, НГПИ "Св. Лука". Награда "Костадин Отонов" извоюва Венцислав Нанов от НГПИ "Св. Лука". Никол Петрова от НГПИ "Св. Лука" е носител и на отличието на Министерство на външните работи. Наградата на Областна администрация Пловдив отива при Надежда Боянова от НХГ "Цанко Лавренов", а наградата на Община Пловдив спечели Нина Врачева от пловдивската художествена гимназия. Виктория Илиева от НХГ "Ц. Лавренов" и Дара Трайчева от НГПИ "Св. Лука" получиха поощрителни награди.

Гласуването за III-ти Националнен конкурс "Плакат - Костадин Отонов" за училищата по изкуствата към Министерство на културата се проведе дистанционно на два етапа на 18 и 19 юни 2020 г. чрез онлайн система за оценяване в официалния сайт на НХГ "Цанко Лавренов". Всички конкурсни творби бяха селектирани и гласувани от компетентно жури, в чийто състав участваха: представители на Министерство на външните работи на Република България, Ралица Базайтова - главен експерт в Министерство на културата на Република България, специалисти от Областна администрация Пловдив, Община Пловдив и Общински институт "Старинен Пловдив", гл. асистент д-р Ненко Атанасов и гл. асистент д-р Светлин Балездров от НХА, доц. д-р Александър Гьошев от АМТИИ, доц. д-р Красимира Друмева - ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", Костадин Отонов и Петър Чучулигов от НХГ "Цанко Лавренов", Ралица Карапантева от НГПИ "Св. Лука", представители на НУМСИ, преподаватели от НПГПФ, екип от НХГ "Димитър Добрович" и графичните дизайнери Вълкан Вълканов и Христо Гочев. 

Конкурсът се организира от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ – училище по изкуствата към Министерство на културата и с любезното съдействие като съорганизатор на Министерство на външните работи на Република България. В селекцията участваха 59 плаката на ученици на възраст от 14 до 18 години (от 8 до 11 клас) от училищата по изкуствата към Министерство на културата.

Медийни партньори на събитието са: Радио Пловдив, TrafficNews, PLOVDIV TIME, Уча в Пловдив и EuroPlovdiv.

Изложбата е отворена за посещение в галерия „Мисията“ от 10 до 17 часа всеки работен ден от 9 до 17 юли, при спазване на всички изисквания за дистанция и дезинфекция.

Ключови думи

изложби 2020 , плакат

Предстоящо

Отбелязване на 140-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Гърция
През 2020 г. България и Гърция отбелязват 140 години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. В края на...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Документална изложба „150 години Българска екзархия“

19 април – 21 май, 2021 г. Откриване: 19 април, 2021, 11:00 ч. МВнР, 7. Етаж На 19 април от 11.00 ч. в експозиционното пространство на 7-ия етаж на МВнР ще бъде представена документалната изложба „150 години Българска екзархия“, подготвена от Института за исторически изследвания при Българска академия на науките по... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал