Новини

Третият национален конкурс "Плакат - Костадин Отонов" 2020 събра финалисти и гости в галерия „Мисията“

10/07/2020

В галерия „Мисията“ беше открита изложба с избрани плакати от третия национален конкурс "Плакат - Костадин Отонов" 2020. В експозицията са представени първите десет номинирани плакати от официалното журиране, в които са интерпретирани и застъпени важни теми  по повод годишнините – 65 години България - член на Организацията на обединените нации и 75 години от създаването на ООН.

Тазгодишното трето издание на конкурса е под патронажа на Министерството на външните работи и в него участват ученици на възраст от 14 до 18 години (от 8 до 11 клас) от училищата по изкуствата към Министерство на културата.

По време на откриването заместник-министърът на външните работи Милен Люцканов поздрави отличените ученици от националния конкурс "Плакат-Костадин Отонов". „Радвам се, че младежкият конкурс стана част от кампанията на Министерството на външните работи. Виждам, че част от отличените млади творци днес са сред нас. Бих искал да пожелая попътен вятър в по-нататъшното популяризиране на техните послания, за което Министерството на външните работи ще продължи да съдейства, както и много творчески успехи занапред“, каза зам-министър Люцканов.

Поздравления към победителите в конкурса отправи и г-н Валери Йотов, директор на Дирекция „ООН и сътрудничество за развитие“ и сподели, че актуалните теми за екологията, социалното равенство, правата на човека и опазването на световния мир все повече вълнуват младите хора и това се откроява в творбите им.

 Присъстващите участнички в конкурса, Надежда Боянова и Нина Врачева, ученички в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ – Пловдив, специалност „Рекламна графика“, получиха специални грамоти и подаръци от директора на Държавния културен институт към Министъра на външните работи – г-жа Снежана Йовева-Димитрова. За всички останали също са предвидени грамоти.

Сред гостите на изложбата, която ще остане в галерия „Мисията“ до 17 юли, бяха директора на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“, г-н Светлозар Чавдаров, който отправи поздравления, преподаватели от гимназията, дипломати и представители на Министерството на културата.

Предстоящо

Документална изложба „150 години Българска екзархия“
19 април – 21 май, 2021 г. Откриване: 19 април, 2021, 11:00 ч. МВнР, 7. Етаж На 19 април от 11.00 ч. в експозиционното пространство на 7-ия...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Документална изложба „150 години Българска екзархия“

19 април – 21 май, 2021 г. Откриване: 19 април, 2021, 11:00 ч. МВнР, 7. Етаж На 19 април от 11.00 ч. в експозиционното пространство на 7-ия етаж на МВнР ще бъде представена документалната изложба „150 години Българска екзархия“, подготвена от Института за исторически изследвания при Българска академия на науките по... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал