Новини

Съвременно българско кино в град Кордова

12/11/2019

След месеца на класическото българско кино, проведен през м. юли тази година във филмотечното кино на град Кордова, по време на който със съдействието на Националния филмов център бяха прожектирани емблематичните филми „Козият рог”, „Осъдени души", „Всичко е любов", „Басейнът" и „Една жена на 33", от 12 ноември предстои провеждането на втори цикъл прожекции, целящ представянето пред испанската публика на някои от най-успешните съвременни български филми.

Събитието ще бъде открито с филма „Безкрайната градина” (12 и 13 ноември) на нашумелия български режисьор Галин Стоев, спечелил сърцата не само на българската публика, но и Наградата на Съюза на българските филмови дейци от фестивала „Любовта е лудост“ през 2018 г. Следват два филма на режисьора Иван Джевелеков от последните години: „Love.net” (26 и 27 ноември) и „Вездесъщият” (19 и 20 ноември), събрали едни от най-известните съвременни български актьори. Цикълът със съвременно българско кино в град Кордова ще завърши с документалния музикален филм „Полин Виардо – духът на една дива” на режисьора Мария Арангелова с великолепните изпълнения на големия български пианист Людмил Ангелов и на Ина Кънчева.

Проектът представлява съвместна инициатива на посолството на България в Мадрид и на Филмотеката на област Андалусия и е осъществен с безценната подкрепа на Държавния културен институт към Министерството на външните работи и лично на пианиста Людмил Ангелов.

Програмата на Филмотеката за месец ноември предвижда също показването както на утвърдени, така и на по-малко известни филмови продукции от Ирландия, Нова Зеландия, Испания, Полша, САЩ, Обединеното кралство, Франция, Германия, Канада и др.

Предстоящо

Изложба "Мандала – храмът на тайнствената тантра"
20 – 30 октомври, 2020 Вернисаж: 20 октомври, вторник,  от 10:30 ч. Министерство на външните работи гр. София, ул. „Александър...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Поглед към спомените в живописната изложба на Мариета Конова

На 15 октомври 2020 г. в галерия „Мисията“ беше открита живописна изложба на утвърдената съвременна българска художничка, доцент и доктор по изкуствознание и изобразително изкуство към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Велико Търново – Мариета Конова. Експозицията с поетичното заглавие „Вчера“,... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2020
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал