Новини

Съвременни български творци гостуват в галерия в Чехия

11/01/2022

Български художници, живеещи и работещи в Чехия, представят свои творби в изложба  организирана от Българският културен институт. В експозицията са включени творби на Бистра Бакалова, Борис Бранков, София Кандиларова, Севдалина Коваржова Костадинова, Валентин Попов, Любен Петров, Румен Саздов, Селина Саздова, Николай Станев, Ирена Фрис Станева, Луиза Станева и Тодор Янков.

Авторите са представители на различни поколения, с различни светогледно-естетически прояви. Творбите на всеки един са носители на лична символика, на емоционални и метафорични проекции, специфични изразни средства, представи и наративно-поетични инвенции. Свързва ги онази динамика, която формира творческата индивидуалност – безпокойството на търсещия дух в процеса на осмисляне, дефиниране и трансформиране на идеите в действителни образи. Срещата на толкова различни по творчески стил, тематика, медии и концепции автори е предизвикателство както за тях самите, така  и за зрителя. Обединени в експозиционното и съзерцателното пространство, те могат да намерят допирни точки и да водят визуален диалог помежду си с мисъл, сърце и душа.

Събитието е провокирано и от състоялата се преди 95 години /1926 г./ в Прага най-мащабна изложба на български творци в историята на следосвобожденска България. Държавният културен институт към МВнР е пертньор на БКИ в Прага и получи копия от каталога "София-Прага. 95 години от една паметна изложба".

Изложбата  е  експонирана в галерията на Българския институт културен в Прага и ще продължи до края на месец януари.

 

Предстоящо

Изложба с детско изкуство от Битоля гостува в Министерството на външните работи
По повод Международния ден на детето 1 юни в Министерството на външните работи гостува специална детска изложба под мотото:...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

СБОРНА ИЗЛОЖБА “КУЛТУРНА ДИПЛОМАЦИЯ – БАЛКАНСКИ ДИАЛОГ“ ГОСТУВА В ГАЛЕРИЯ „МИСИЯТА“

Откриване: 17 май, 18 часа, галерия „Мисията“, ул. "Алфред Нобел" №2 Normal 0 21 false false false BG X-NONE X-NONE Сборна колекционерска изложба „Културна дипломация – Балкански... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал