Новини

Представяне на съвременни български артисти в посолството ни в Хелзинки

12/03/2020

На 6 март 2020 г. в Посолството на Р България в Хелзинки бе представена изложбата „ПАРАЛЕЛНИ ПОСОКИ“ на талантливите български художнички Леда Ванева и Лора Димова, по повод Националния празник на България 3 март. Авторките изследват процесите, които са извън нашите човешки представи и реалност; динамиката между вътрешния и външния свят и навлизането в други измерения. Изложбата, която включва инсталации от порцелан, живопис, видео и принт, е част от проекта Арт Сауна на българското посолство в Хелзинки. Посланик Мартин Иванов изнесе кратко приветствено слово. На събитието, което бе широко посетено, присъстваха г-жа Снежана Йовева-Димитрова, директор на Държавния културен институт при МВнР, г-жа Ния Табакова, експерт в Института, посланици, дипломати, представители на културния и бизнес елит в Хелзинки, на българската общност и членове на Финландско-българското дружество за приятелство.
Г-жа Йовева имаше възможността да разговаря с н. п. Петер Рючик, Посланик на Полша, н. п. Славомира Машурова, Посланик на Словашката Република и н. п. Дов Сегев, Посланик на Държавата Израел, като те обмениха идеи по теми от взаимен интерес, беше им представена накратко дейността на ДКИ и актуалните проекти, които се реализират в партньорство с дипломатическите представителства у нас на Полша, Словакия и Израел.

Ключови думи

Хелзинки

Предстоящо

Изложбата "Дипломация и изкуство" в Художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" - Кюстендил до края на август
В навечерието на 24-ти май и по повод рождения ден на Градската художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" - Кюстендил...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

ФИНАЛИСТИ ОТ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ПЛАКАТИ ГОСТУВАТ В ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

В рамките на инициативите по повод 65 години членство на България в ООН и 75 години от създаването на организацията,  Държавният културен институт ще бъде домакин на изложба - финалисти от националния конкурс за плакат „Костадин Отонов“ в галерия „Мисията“. Първата изложба с избрани плакати от третия... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2020
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал