Новини

ПРЕДСТАВЯНЕ НА НОВА КНИГА ЗА ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА ДИПЛОМАТИЧЕСКА МИСИЯ ВЪВ ВАРШАВА

28/10/2021

На 27 октомври в обновената галерия „Мисията“ се състоя представяне на новата книга на журналиста и изследователя Петко Мангачев – „Варшава, „Алейе Уяздовские“ № 33/35. Из историята на Българското посолство в Полша (1919 - 2019)“. Изданието е част от програмата на Държавния културен институт към министъра на външните работи (ДКИ) „Пишещите дипломати“, и излиза с подкрепата на Института, на Дипломатическия институт към министъра на външните работи и на Полско-българската търговска камара – Варшава. Директорът на ДКИ г-жа Снежана Йовева приветства гостите, сред които бяха г-жа Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт  и съорганизатор на събитието, българските посланици в Полша през изминалите години - г-н Лъчезар Петков и г-н Емил Ялнъзов, както и настоящият посланик г-жа Маргарита Ганева. Присъстваха също г-жа Боряна Пунчева, директор на Българския културен център във Варшава в периода от 2001 до 2008 г., проф. Искра Баева от СУ и други гости. „Това издание е важен инструмент за културна дипломация не само за нашите дипломати в Полша, но и у нас. То дава широка представа за ролята и значимостта на дипломатическите сгради и техния „живот“ през динамиката и превратностите на времето. Книгата обхваща едно столетие, което е респектиращ труд. Вярваме, че тя ще намери широк кръг читатели в България и Полша и също така е важно, че се разпространява промоционално.“ – заяви Снежана Йовева.

Книгата, която е издадена от Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, бе представена от г-н Емил Ялнъзов, директор на дирекция „Външнополитическо планиране, информация и координация“ в МВнР и извънреден и пълномощен посланик на България в Полша в периода 2016-2020 г. Той сподели удовлетворението си от реализирането на това важно издание за българската дипломация и историческо изследване, свързано със 100 годишния юбилей на българо-полските дипломатически отношения. Българското посолство е на централно и престижно място във Варшава и често е наричано „малък дворец“. Изказвания направиха още н.Пр. Маргарита Ганева, г-н Лъчезар Петков, посланик в Полша периода 2002 - 2006 година, като и двамата очертаха положителни перспективи за развитие на българо-полското сътрудничество, опиращо се на традиционните отношения на приятелство и солидарност между поляци и българи, за които книгата е безспорен принос.

Авторът Петко Мангачев сподели свои впечатления за работата си над изследването на дипломатическите отношения между България и Полша – „Много проблеми бяха преодолени, а пътят не беше напълно гладък. Нашето посолство във Варшава наистина има много богата и разнообразна история. То е средище на история и култура и аз се опитах в книгата си да изтъкна именно този аспект. Прочитът на книгата ще даде представа за усилията, които са направени от наша и от полска страна да бъде това посолство активно средище за дипломация и културен обмен.

През септември и октомври месец  рубриката "Да надникнем в мисиите" на ДКИ разказва за архитектурните забележителности и художествените ценности на посолството на Р България във Варшава и за активната актуална културна дейност в този период.

Предстоящо

Изложба с детско изкуство от Битоля гостува в Министерството на външните работи
По повод Международния ден на детето 1 юни в Министерството на външните работи гостува специална детска изложба под мотото:...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

СБОРНА ИЗЛОЖБА “КУЛТУРНА ДИПЛОМАЦИЯ – БАЛКАНСКИ ДИАЛОГ“ ГОСТУВА В ГАЛЕРИЯ „МИСИЯТА“

Откриване: 17 май, 18 часа, галерия „Мисията“, ул. "Алфред Нобел" №2 Normal 0 21 false false false BG X-NONE X-NONE Сборна колекционерска изложба „Културна дипломация – Балкански... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал