Новини

Отбелязване на 140-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Гърция

23/12/2020

През 2020 г. България и Гърция отбелязват 140 години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни.

В края на юбилейната година за двете страни Държавният културен институт към МВнР, в партньорство с  платформата www.stefangechev.com, представя една малка част от българо-гръцките взаимоотношения - през разказа на професор Кирил Топалов (посланик в Атина и Ватикана, преподавател в Алма Матер, писател и сценарист) за  бележития поет,  драматург,  прозаик, преводач,  литературен критик и дипломат с принос в българо-гръцките отношения Стефан Гечев.

В интервюто на тема: „Важността на дипломатическите връзки за двете държави и общите корени на българо-гръцката дипломация“ професор Кирил Топалов споделя моменти от мандата си като посланик на България в Гърция в периода 1998-2002 г., както и опита си в задълбочаването на културните връзки между двете страни.

През 1935 Стефан Гечев заминава да следва старогръцка филология в Атинския университет. В периода от 1936 до 1942, Стефан Гечев работи в българската легация в Атина като писар по чужди езици, а по-късно като драгоман-преводач. В този период заедно с Клеон Пераскос превежда стихове на Елисавета Багряна и Атанас Далчев на гръцки език, публикувани в сп. „Неа естия“. По-късно превежда на български език гръцките поети Георгос Сеферис, Одисеас  Елитис, Константинос Кавафис, Арис Диктеос и запознава българския читател с тогава непознатата у нас гръцка поезия.  Съставител е на „Антология на новата гръцка поезия“. Т. 1 – 2 (1960), „Съвременна кипърска поезия“ (1965), „Млада гръцка поезия“ (1976), „Гръцка поезия XX век“ (1978 и още много други.

Проф. Кирил Топалов е посланик на България в Атина в периода 1998 – 2002 г. Благодарение на десетилетните си широки връзки с атинския културен, научен и политически елит той допринася за изграждането на атмосфера на доверие в осъществяването на редица важни българо-гръцки взаимодействия.

Предстоящо

Литературни и преводачески стипендии май - декември 2021
Фондация "Следаща страница" предлага възможност за резидентски стипендии по различни партньорски програми за 2021 г. Краен срок...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Изложба на Стела Сиди „Обиколка на света за 270 дни“ в МВнР

юли - септември 2021 МВнР, фоайе, партерен етаж   По повод 90-тата годишнина от установяването на дипломатическите взаимоотношения между България и Аржентина по покана на Държавния културен институт към министъра на външните работи Национален дарителски фонд „13 века България“ представя изложбата... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал