Новини

Начало на София ДокуМентал - международен филмов фестивал с фокус върху човешките права

Онлайн издание, 9-19 декември 2021 г.

09/12/2021

От 9 до 19 декември Балкански документален център организира съвместно с Фондация „Конрад Аденауер“ и Чешки център онлайн филмов фестивал, посветен на едни от най-хубавите филми, които показахме по време на есенното ни издание на живо в София. Онлайн изданието се осъществява и с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и Държавен културен институт към МВнР. 

Фестивалът, който тази година се провежда под надслова „Прекрачи границата” (“Do cross the line”), реши отново да организира събитието в онлайн формат, за да могат повече хора да се докоснат до найдоброто от световното документално кино. От 9-ти декември филмите ще бъдат достъпни на ПЛАТФОРМАТА НА ДОКУМЕНТАЛ

В рамките на 10 дни, зрителите ще имат възможност да гледат 12 филма. Сред тях са откриващият есенното ни издание „Земята е синя като портокал” и едни от най-популярните заглавия по време на фестивала: „Кмет”, „Сестри на радиочестоти” и „Тихо наследство”, както и носителят на голямата награда на фестивала „Помирение” на Мария Зидар. 

Онлайн изданието предлага специална селекция от филми, която бе направена съвместно с Бюрото на Европейския парламент, посветена на свободата на мисълта. Избраните заглавия са „Сабая”, който показва усилията за спасяване на язидските жени и момичета, държани в плен от Ислямска държава, „Бъди моят глас”, посветен на журналистката и активистка Масих Алинеджад, която има 4,5 милиона последователи в Instagram, след като призовава в социалните медии иранските жени да се бунтуват срещу принудителното носене на хиджаб, „Смелост” - за трима актьори от ъндърграунд театър в Минск, които са заловени след масовите протести в Беларус. „Този дъжд няма никога да спре”, документален филм за сирийско-украински служител на Червения кръст, и „Навални в опозиция”, който проследява Навални и неговия екип по време на президентската му кампания през 2017 г. Тази селекция от филми ще бъде със свободен достъп след регистрация в нашия онлайн канал ТУК

Фестивалът отново ще организира онлайн дискусии с режисьори, в които зрителите ще имат възможността да задават своите въпроси и да разберат повече за контекста на създаване на документалните филми. Тази година дискусиите ще бъдат с Нахид Персон, режисьорката на филма “Бъди моят глас” и Брайън Вогъл, режисьорът на номинирания за Оскар “Дисидентът”

За повече информация и получаване на онлайн акредитация, пишете ни на documental@documental.bg. За актуална информация последвайте ни във Facebook и Instagram. Цялата програма е обявена на сайта ни: www.documental.bg

Фестивалът се организира от Балкански документален център, Фондация „Конрад Аденауер“, Чешки център. С подкрепата на Национален фонд “Култура”, Столична община и Американско посолство в България.

Предстоящо

СБОРНА ИЗЛОЖБА “КУЛТУРНА ДИПЛОМАЦИЯ – БАЛКАНСКИ ДИАЛОГ“ ГОСТУВА В ГАЛЕРИЯ „МИСИЯТА“
Откриване: 17 май, 18 часа, галерия „Мисията“, ул. "Алфред Нобел" №2 Normal 0 21 false false...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

СБОРНА ИЗЛОЖБА “КУЛТУРНА ДИПЛОМАЦИЯ – БАЛКАНСКИ ДИАЛОГ“ ГОСТУВА В ГАЛЕРИЯ „МИСИЯТА“

Откриване: 17 май, 18 часа, галерия „Мисията“, ул. "Алфред Нобел" №2 Normal 0 21 false false false BG X-NONE X-NONE Сборна колекционерска изложба „Културна дипломация – Балкански... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал