ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

МЕЖДУНАРОДНА ИЗЛОЖБА ПО ПОВОД 30 ГОДИНИ ОТ ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА Р БЪЛГАРИЯ КЪМ МЕЖДУНАРОДНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ФРАНКОФОНИЯТА

22/03/2023

На 21 март, в галерия „Мисията“ към Държавния културен институт, бе открита сборната международна изложба „Посоки“. 

Събитието бе част от програмата за отбелязване на 30-годишнината от пълноправното членство на Република България в Международната организация на франкофонията, която се провежда под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. То се осъществи по съвместна инициатива на  Държавния културен институт,  МВнР и фондация ,,Солей’’, в партньорство със Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и Асоциацията на преподавателите по и на френски език. Негов домакин бе министърът на външните работи Николай Милков. 

В изложбата бяха включени творби на художници от различни франкофонски държави, участвали през последните осем години в Международните пленери, организирани от фондация ,,Солей’’, в рамките на едноименния Международен франкофонски фестивал, който се провежда ежегодно в Созопол.

Откриването на изложбата бе съпътствано от рецитал на студенти и ученици, които представиха откъси на френски език от литературни произведения на автори от различни франкофонски държави.

Приветствия отправиха вицепрезидентът Илияна Йотова, директорът на Държавния културен институт Снежана Йовева, кураторът на проекта и председател на Фондация „Солей“ Александрина Исайлова и националният кореспондент за франкофонията Емануела Томова. 

 Вицепрезидентът Илияна Йотова отбеляза, че „30 години с неотслабваща скорост и с постоянство България върви по пътя си като пълноправен член в Международната организация на Франкофонията. Като международна организация Франкофонията предоставя несравними възможности за сътрудничество и партньорство, разкриване на потенциала и търсене на общи решения в един напоследък доста сложен свят. Трябва да има диалог между повече страни,  общества и хора, за да може да преодолеем заедно кризите.“ В този контекст, тя изтъкна и  активната роля на Държавния културен институт в редица проекти в областта на културната дипломация.

На събитието присъстваха много гости, сред които представители на франкофонските структури в България, дипломати, артисти, галеристи, куратори, журналисти, както и художници от България, Р С Македония и др.

Изложбата може да бъде посетена до 18 април 2023 г. В нея са включени творби от Рада Цанкова, Греди Асса, Мариета Конова, Райна Стоймирова, Албена Щениовска – Еглофф, Михаил Бешев и Момчил Мирчев  - (България); Иво Пецов, Симонида Катановска, Мариан Дзин (Република Северна Македония); Анна Корнеруп Банк, Ив Гобар, Гьокче Делагранж, Клеман Бонвиле  - (Франция); София Татарашвили, Елене Мелкадзе, Кетеван Давланидзе  - (Грузия); Еми Бехари, Ералд Незай,  Бесиана Манала - (Албания); Ференц Золтан, Матей Лазард, София Овежан - (Румъния); Йоанис Сарсакис и Йоанис Кампасакалис - (Гърция).

 

Предстоящо

Държавният културен институт се вклюва към Европейската нощ на музеите
Държавният културен институт се присъединява към отбелязването на Европейската нощ на музеите с виртуален разказ за твореца,...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Министър Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“ в галерия „Мисията“

Министърът на външните работи Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“, която гостува в България за първи път по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи и със съдействието на Българското посолство в... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал