Новини

Лого на домакинството на Р България на инициативата “Три морета“

13/01/2021

Инициативата „Три морета“ (ИТМ) е политически проект на 12 европейски държави-членки на ЕС, на равнище държавни глави, лансиран през 2016 г. В него участват Австрия, България, Естония, Латвия, Литва,. Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватска и Чешката република.

Чрез ИТМ държавите-участнички целят да  се задълбочи интеграцията им в региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаването на по-голяма свързаност между тях по линията Север-Юг в областта на енергетиката, транспорта, информационните технологии и бизнеса, което да допринесе за изграждането на по-силна и свързана Европа.

    При поемането на домакинството от Естония за организирането на срещата на върха през юни 2021 г. в България, президентът Румен Радев, посочи, че страната ни е амбицирана да следва тази линия на регионално сътрудничество и свързаност, добавяйки и фокус върху приноса на науката, образованието и технологиите.

    Държавният културен институт към министъра на външните работи, съвместно с фондация „Пимен Зографски – Национална художествена академия“ и с експертната подкрепа на специализираните дирекции от МВнР, проведе конкурс за създаване на графичен знак (лого) на Българското домакинство на Инициативата „Три морета“. Комисия, съставена от представители на политическата дирекция „Външноикономически отношения“ (Маргарита Ганева, директор на дирекция „Външноикономически отношения“ и Емил Ялнъзов, посланик за специални поръчения), Държавния културен институт (Снежана Йовева, директор на ДКИ и Илиян Лолугов, главен експерт в ДКИ) и преподаватели от НХА (доц. Илия Груев, проф. Виктор Паунов, д-р. Ненко Атанасов) обсъди и оцени по точкова система постъпилите предложения за логотип. Проведено бе гласуване и от общо 12 постъпили предложения  журито номинира за победител проект за лого № 11 на г-н Светлин Балездров.

    Участниците в конкурса са: Георги Павлов – проект 1 и 2, Ивайло Тодоров – проект 3, 4 и 5, Лила Колева – проект 6, Людмил Веселинов – проект 7, Милена Абанос – проект 8 и 9, Светлин Балездров – проект 10, 11 и 12.

    Избраният проект балансирано съчетава няколко компонента в минималистична композиция. Ориентацията на логото по възходящ диагонал предава усещане за  възход и развитие. Стилизираната книга, символизираща наука и образование, формира група – препратка към обединените усилия на страните членки, разположени до трите европейски морета.

Предстоящо

Представяне на книга за българското посолство във Варшава
На 27 октомври от 18 часа в галерия „Мисията“ ще се състои представяне на новата книга на Петко Мангачев – „Варшава,...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Омнибусът „Щрих и Стих — поезия в анимация” се среща с публиката и в Галерия „Мисията“

На 13 октомври 2021 от 18 часа проектът на Компот Колектив – 12 анимационни филма, базирани на съвременни български стихове , ще бъдат представени заедно с книга-албум в галерията на Държавния културен институт.  Държавният културен институт е партньор на проекта „Щрих и стих“ от няколко години чрез... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал