Новини

Израелски писател с български корени спечели награда на БиБиСи

16/03/2022

     Израелският писател с български корени Вацко Сауф спечели наградата на Би Би Си за кратък разказ. Сауф спечели наградата с разказа "Маса за двама". Конкурсът за кратък разказ се провежда от 2006 г. Тази година по изключение в него бяха допуснати и автори извън Великобритания. От 2015 година Вацко Сауф живее в Германия. В момента 34-годишният Сауф преподава творческо писане в Университета на Фрайбург. Южноафриканската писателка Хенриета Роуз-Инес с разказа "Убежище" спечели втора награда.

     Победителят в конкурса бе обявен на церемония в британската столица Лондон, която се излъчваше на живо по Радио 4 и онлайн в платформата на медията.

     "Честно казано не обичам да пиша автобиографична проза, защото за мен най-интересното нещо на литературата е свободата да живееш нечий чужд живот и да погледнеш света през очите на някой друг, напълно измислен", каза Вацко Сауф в края на миналата година, когато неговият сборник с разкази "Балцедонска носталгия" излезе на български.

     Първият разказ в сборника - "Тайните на Зоркия" е от гледна точка на един 72 - годишен старец, друг разказ – "Кристална вода" е от гледна точка на едно 16-годишно момиче. Предизвикателство е. Ако създадеш един силен литературен глас, понеже повечето от разказите в книгата са от първо лице единствено число и тях ги води силното звучене на гласа на разказвача, създавайки този глас ти успяваш да се потопиш в образа и за миг да се почувстваш като друг човек", каза тогава още Вацко Сауф.

Предстоящо

Представяне на книгата „Антология на миражите“ в галерия „Мисията“
На 5 юли от 18 часа в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към Министерството на външните работи ще бъде...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Представяне на книгата „Антология на миражите“ в галерия „Мисията“

На 5 юли от 18 часа в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към Министерството на външните работи ще бъде представена книгата „Антология на миражите“. В 400 страници, илюстрирани с близо 1000 авторски снимки, изданието събира всички мечтани пътешествия в един том. Тези 50  пътеписа на талантливи... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал