Новини

Изложба „Дамата във виолетово“ е представена в галерията на Държавна агенция „Архиви“

28/02/2020

      Държавният културен институт към министъра на външните работи е партньор по реализирането на интересна изложба, която ще представи една от първите български художнички Олга Шеханова-Шишкова. През 2020 година се навършват 125 години от рождението ѝ, а поводът да се припомни за нея е и състоялата се вече успешна изложба в Хелзинки, по инициатива на посланика на Р България във Финландия г-н Мартин Иванов.

     Олга Шеханова-Шишкова е една от първите български художнички и съпруга на секретаря на българското консулство в Хелзинки през втората половина на 30-те години на XX в. По време на престоя си във Финландия Шишкова организира многобройни самостоятелни изложби в градовете Хелзинки, Тампере, Турку и Пори, а на откриването на първата й експозиция там присъства лично президентът на Финландия П. Свинхувуд. И до днес картината ѝ „Дамата във виолетово“ е притежание на Музея „Сатакунта“ в град Пори. Впечатляващата картина дава и името на настоящата изложба.

    Инициативата се реализира от Държавна агенция „Архиви“, Българското посолство в Хелзинки, Държавния културен институт към министъра на външните работи и Художествена галерия „Н. Маринов“ – Търговище, където понастоящем се намира богата колекция от произведения на интересната художничка - ученичка на Иван Мърквичка, един от основателите на художествената академия в България. През 1930 г. тя напуска България, пътува, живее и рисува освен във Финландия и в Естония, Латвия и Германия.

     Откриването на изложбата „Дамата във виолетово“ на Олга Шеханова-Шишкова ще се състои на 17 март 2020 г., вторник, от 17:00 ч. в галерията на ДАА, ул. „Московска“ № 5, гр. София.

Ключови думи

живопис

Предстоящо

България поздравява Германия за председателството на Съвета на ЕС с инсталацията „Българските букви“
Българските букви ще посрещат това лято от днес жителите и гостите на Берлин в едно от най-оживените места на брега на река Шпрее,...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

ФИНАЛИСТИ ОТ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ПЛАКАТИ ГОСТУВАТ В ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

В рамките на инициативите по повод 65 години членство на България в ООН и 75 години от създаването на организацията,  Държавният културен институт ще бъде домакин на изложба - финалисти от националния конкурс за плакат „Костадин Отонов“ в галерия „Мисията“. Първата изложба с избрани плакати от третия... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2020
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал