Новини

Изложбата „Дипломация и изкуство“ – картини от колекцията на Министерството на външните работи гостува в Художествена галерия „Борис Денев“, Велико Търново

05/12/2019

      След успешното си представяне в София в галерия "Академия", а по-късно и в Русенския Исторически музей, изложбата "Дипломация и изкуство" беше открита на 4 декември в Художествената галерия на град Велико Търново от директора на галерията г-н Николай Сираков и г-н Явор Койнаков – началник отдел в ДКИ.

      Селекцията от произведения включва класически автори като Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Никола Танев и Васил Стоилов, Пенчо Балкански. Неуморна енергия блика от платната на Димитър Киров, Георги Баев и Никола Казаков. Неочаквано лирични са пейзажите на Петър Морозов, Никола Танев, Димитър Кожухаров и Светлин Русев. Представен е и Скулптурния парк, събрал най-емблематичните имена на българската скулптура. Проследена е ролята на българските художници в създаването на важни символи на националния суверенитет като паричните знаци и ордените.

      На откриването присъстваха д-р Иван Църов – директор на Регионалния исторически музей - Велико Търново, г-жа Нелина Църова директор на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“, проф. Антоанета Анчева – катедра „Изкуствознание и теоретични дисциплини“ на Великотърновския университет, жители и гости на града.

      Изложбата „Дипломация и изкуство“ е част от програмата на Министерството на външните работи за отбелязване на 140-та годишнина от създаването на българската дипломатическа служба. Представянето й през декември и януари в Художествената галерия „Борис Денев“ във Велико Търново става възможно със съвместните усилия на Държавния културен институт към министъра на външните работи, Художествената галерия и Община Велико Търново.

Предстоящо

България поздравява Германия за председателството на Съвета на ЕС с инсталацията „Българските букви“
Българските букви ще посрещат това лято от днес жителите и гостите на Берлин в едно от най-оживените места на брега на река Шпрее,...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

ФИНАЛИСТИ ОТ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ПЛАКАТИ ГОСТУВАТ В ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

В рамките на инициативите по повод 65 години членство на България в ООН и 75 години от създаването на организацията,  Държавният културен институт ще бъде домакин на изложба - финалисти от националния конкурс за плакат „Костадин Отонов“ в галерия „Мисията“. Първата изложба с избрани плакати от третия... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2020
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал