Новини

Изложбата "Дипломация и изкуство" в Художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" - Кюстендил до края на септември

22/05/2020

В навечерието на 24-ти май и по повод рождения ден на Градската художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" - Кюстендил беше открита представителната изложба с шедьоври от Художествения фонд на Министерството на външните работи, след големия ѝ успех в София, Русе, Велико Търново и Благоевград. Тя бе подготвена по повод 140 години от създаването на българската дипломатическа служба, за да се покаже неразривната връзка между дипломацията и изкуството през годините. Експозицията включва специално селектирани произведения от български автори, пътували и „живели“ с ритъма и динамиката на дипломатическото всекидневие в българските посолства на страните в Европа. 

Изложбата беше представена пред медиите от директора на галерията Валентин Господинов и Михаел Артамонцев, главен експерт в Държавния културен институт към министъра на външните работи, а галерията ще бъде достъпна за посетителите между 8:00 и 12:00 ч. без почивен ден.

 Избраните творби са от първото до последното десетилетие на 20 век. Представени са емблематични живописни работи на творци като Петър Морозов, Бенчо Обрешков, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Димитър Киров, Димитър Казаков, Светлин Русев и други. В сбирката може да се види и картината на Иван Кирков „Париж“, която украсява кабинета на министъра на външните работи и е една от най-знаковите в съвременното ни изкуство. В експозицията са включени секции, които показват връзката между художествената култура и символите на държавния суверенитет. 

 Историята на дипломатическата институция в контекста на 140-годишната ѝ е проследена и през някои по-емблематични архивни фотоси на сградите на Министерството на външните работи. Представени са и забележителни архитектурни примери на български задгранични мисии, както и разкази за българските художници, работили през годините за тяхното естетическо оформление. В отделен раздел са представени българските банкноти и монети, поръчвани от Българска народна банка. 

  За първи път така организираната експозиция беше представена пред публика през месец септември 2019 г. като част от официалните събития по отбелязване на 140-та годишнина на българската дипломатическа служба от заместник министър-председателя по правосъдна реформа и министър на външните работи г-жа Екатерина Захариева, както също така бе част от програмата на Европейските дни на наследството. Гостуването на изложбата предизвика интерес и в Регионален исторически музей – Русе, Художествена галерия „Борис Денев“ – Велико Търново и Градска художествена галерия – Благоевград. 

 Изложбата е подготвена от Държавния културен институт към министъра на външните работи в партньорство с Националната художествена академия, Държавна агенция "Архиви", Монетния двор и ще остане в Кюстендил до края на месец септември 2020 г.

 

Репортажът от откриването на изложбата на 21.05.2020 г. можете да видите във видеото на  Градската художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" - Кюстендил :

 

 

Предстоящо

Отбелязване на 140-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Гърция
През 2020 г. България и Гърция отбелязват 140 години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. В края на...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Документална изложба „150 години Българска екзархия“

19 април – 21 май, 2021 г. Откриване: 19 април, 2021, 11:00 ч. МВнР, 7. Етаж На 19 април от 11.00 ч. в експозиционното пространство на 7-ия етаж на МВнР ще бъде представена документалната изложба „150 години Българска екзархия“, подготвена от Института за исторически изследвания при Българска академия на науките по... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал