Новини

ИЗЛОЖБА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ПАМЕТНИЦИ ПОД ЗАКРИЛА НА ЮНЕСКО ГОСТУВА В МУЗЕЯ НА ТУРИЗМА В СОФИЯ

13/01/2022

В началото на новата 2022 година в представителната изложбена зала на Музея за туризъм към Университета по библиотекознание и информационни технологии на 13 януари се откри пътуващата фототипна експозиция „Българските паметници под закрилата на ЮНЕСКО“, която е реализирана от Държавния културен институт и с експертната подкрепа на Националната комисия за ЮНЕСКО в МВнР по повод отбелязването през 2021 година на 65 години от българското членство в ЮНЕСКО и 75 години от основаването на организацията. Изложбата дава своеобразно начало на отбелязването в България на 50-годишнината от приемането на Конвенцията за световно наследство.

Събитието откри г-н Христо Проданов, министър на туризма, проф. Ирена Петева, ректор на УНИБИТ, г-жа Снежана Йовева-Димитрова, директор на Държавния културен институт към министъра на външните работи, доц. д-р Румен Драганов,директор на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма към УНИБИТ, член на УС на Българския туристически съюз, и представител на Националната комисия за ЮНЕСКО.

На събитието присъстваха още д-р Мартин Захариев, заместник-председател на Национален борд по туризъм, проф. д-р Евгений Велев, директор на Музея на туризма, преподаватели, студенти, представители на Българския туристически съюз и други. 

Паната в изложбата разкриват седем обекта, представящи културното наследство на България, два обекта на природното наследство и един сериен обект, в който участва и България. Публиката и студентите от УНИБИТ могат да се насладят на гледки от вековните букови гори на резерватите в Национален парк „Централен Балкан“ като част от сериен обект на ЮНЕСКО „Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа“, Ивановските скални манастири, Природен резерват „Сребърна“, Свещарската гробница, Мадарски конник, Национален парк „Пирин“, Боянската църква, Казанлъшка гробница, Старинния град Несебър и от Рилския манастир. Те са представени чрез професионални художествени фотографии и триезични научно издържани текстове. Повечето от фотографиите в експозицията са на авторитетния фотограф Иво Хаджимишев и до сега експозицията е представена успешно в Париж, Тунис, Подгорица, Котор, Пловдив, София и Казанлък, подготвят се копия от нея за Германия и Хърватия.

Изложбата се реализира в партньорство с Министерството на туризма, Музея за туризъм, УНИБИТ, Държавен културен институт към министъра на външните работи, Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО. 

Събитието се проведе при спазването на всички противоепидемиологични мерки, като изложбата може да бъде разгледана до края на март 2022 година.

 

Ключови думи

пътуващи изложби , ЮНЕСКО

Предстоящо

Изложба с детско изкуство от Битоля гостува в Министерството на външните работи
По повод Международния ден на детето 1 юни в Министерството на външните работи гостува специална детска изложба под мотото:...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

СБОРНА ИЗЛОЖБА “КУЛТУРНА ДИПЛОМАЦИЯ – БАЛКАНСКИ ДИАЛОГ“ ГОСТУВА В ГАЛЕРИЯ „МИСИЯТА“

Откриване: 17 май, 18 часа, галерия „Мисията“, ул. "Алфред Нобел" №2 Normal 0 21 false false false BG X-NONE X-NONE Сборна колекционерска изложба „Културна дипломация – Балкански... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал