Новини

ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПАМЕТНИЦИ ПОД ЗАКРИЛА НА ЮНЕСКО ГОСТУВА В КАЗАНЛЪК

16/12/2021

В навечерието на предстоящите Коледни и новогодишни празници  в представителната изложбена зала "Иван Милев" на 14 декември 2021 г. се откри пътуващата фототипна експозиция „Българските паметници под закрилата на ЮНЕСКО“. Събитието събра заинтересована публика в града на тракийските царе и бе уважено от представители на местната власт, Министерството на външните работи, творчески и образователни организации в града.

Директорът на Художествената галерия в Казанлък д-р Пламен Петров представи идеята за гостуването на мобилната изложба и ролята на световната организация в днешните културни дискурси. Кметът на града г-жа Галя Стоянова приветства гостите и подчерта важността на паметника Казанлъшка тракийска гробница като един от първите обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО, важен за града и региона и който има нужда от повече обществено внимание, както и държавническа подкрепа. Директорът на Държавния културен институт към министъра на външните работи г-жа Снежана Йовева-Димитрова изрази своята благодарност за отличното партньорство с Художествената галерия и Община Казанлък за възможността тази изложба да гостува именно в района до един от обектите, след като успешно бе показвана в чужбина в престижни пространства, като: изложбени салони на ЮНЕСКО в Париж, Културен център в Тунис, в зали в градовете Котор и Подгорица - Черна Гора, в Епископската базилика в Пловдив и Общински културен институт „Красно село“- София. Изложбата е на няколко езика – английски, френски и немски език и бе реализирана от екипа на Държавния културен институт и с експертната подкрепа на Националната комисия за ЮНЕСКО в МВнР по повод отбелязването  през 2021 година на 65 години от българското членство в ЮНЕСКО и 75 години от основаването на организацията - каза Йовева.

Главният секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО към МВнР г-н Христо Георгиев беше специален гост на събитието, който подчерта важната роля на организацията за опазването в световен мащаб на културно-историческото и природно наследство и изрази удовлетвореност от факта, че тази богато информативна експозиция  среща повече публики в различни точки у нас и по света. Паната разкриват седем обекта, представящи културното наследство на България, два обекта на природното наследство и един сериен обект, в който е включена и България. Публиките могат да се насладят на гледки от вековните букови гори на резерватите в Национален парк "Централен Балкан" като част от сериен обект на ЮНЕСКО "Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа", Ивановските скални манастири, Природен резерват "Сребърна", Свещарската гробница, Мадарски конник, Национален парк "Пирин", Боянската църква, Казанлъшка гробница, Стар град на Несебър и Рилски манастир. Те са представени чрез професионални художествени фотографии и триезични научно издържани текстове. Повечето от фотографиите в експозицията са на авторитетния фотограф Иво Хаджимишев.

Събитието е партньорски проект между  Художествената галерия в Казанлък, Държавен културен институт към министъра на външните работи, Националната комисия на ЮНЕСКО към Министерството на външните работи и Община Казанлък. Изложбата може да бъде разгледана всеки делничен ден до 14 януари 2022, изложбена зала „Иван Милев“.

Предстоящо

Изложба с детско изкуство от Битоля гостува в Министерството на външните работи
По повод Международния ден на детето 1 юни в Министерството на външните работи гостува специална детска изложба под мотото:...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

СБОРНА ИЗЛОЖБА “КУЛТУРНА ДИПЛОМАЦИЯ – БАЛКАНСКИ ДИАЛОГ“ ГОСТУВА В ГАЛЕРИЯ „МИСИЯТА“

Откриване: 17 май, 18 часа, галерия „Мисията“, ул. "Алфред Нобел" №2 Normal 0 21 false false false BG X-NONE X-NONE Сборна колекционерска изложба „Културна дипломация – Балкански... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал