Новини

Държавният културен институт се присъединява към инициативата #CultureConnectsEurope

08/05/2020

Европейските културни институти и посолства в България, които са част от Европейското сдружение на националните културни институти (EUNIC Global - European Union National Institutes for Culture) ни припомнят кое е това, което ни свързва независимо разнообразните ни произход, религия или култура. С инициативата #CultureConnectsEurope / #КултуратаСвързваЕвропа всички ще заявят отношението си към Европа – една отговорност, звучаща все по-актуално във времена на надигащ се популизъм, екстремизъм и национализъм.

Участието на редица писатели, артисти, музиканти и други представители на европейската културна сцена, които спонтанно се съгласиха да бъдат част от инициативата по случай Деня на Европа, е едно недвусмислено доказателство, че европейската интеграция е част от нас.

Преди 70 години, на 9-ти май 1950 г., Декларацията на френския външен министър Робер Шуман полага основите на създаването на Европейския съюз. През годините той се развива, променя, разширява, а България вече 13 години е част от този процес. Въпреки всички сложни политически и икономически предизвикателства, ние сме обединени около идеята, че Европа е един културен съюз, който не може да бъде разединен. Във време, в което създаваме граници помежду си поради пандемията от коронавирус, културната интеграция, свързана с изкуствата, езиците, младежта, образованието, науката и обществото, е по-значима от всякога.

Към инициативата на институтите и посолствата от мрежата EUNIC се присъедини Държавният културен институт към Министъра на външните работи на Република България, като специално покани двама участници с видео обръщения. Това са: Янко Тихов, съвременен български артист, живеещ в Лондон, който подкрепи със снимки на свои уникални нови произведения виртуалната инициатива на институтата #останетесивкъщисизкуство и Найо Тицин, артистичен директор на филмовия фестивал "Мастер оф арт", на който ДКИ партнира в тазгодишото издание.

 

Виртуален домакин на проекта #CultureConnectsEurope ще бъде Гьоте-институт на адрес: https://www.goethe.de/ins/bg/bg/kul/the/cce.html

Повече информация за събитието:

https://www.facebook.com/events/3471231639560034/

ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2020
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook