Новини

Държавният културен институт се присъединява към инициативата #CultureConnectsEurope

08/05/2020

Европейските културни институти и посолства в България, които са част от Европейското сдружение на националните културни институти (EUNIC Global - European Union National Institutes for Culture) ни припомнят кое е това, което ни свързва независимо разнообразните ни произход, религия или култура. С инициативата #CultureConnectsEurope / #КултуратаСвързваЕвропа всички ще заявят отношението си към Европа – една отговорност, звучаща все по-актуално във времена на надигащ се популизъм, екстремизъм и национализъм.

Участието на редица писатели, артисти, музиканти и други представители на европейската културна сцена, които спонтанно се съгласиха да бъдат част от инициативата по случай Деня на Европа, е едно недвусмислено доказателство, че европейската интеграция е част от нас.

Преди 70 години, на 9-ти май 1950 г., Декларацията на френския външен министър Робер Шуман полага основите на създаването на Европейския съюз. През годините той се развива, променя, разширява, а България вече 13 години е част от този процес. Въпреки всички сложни политически и икономически предизвикателства, ние сме обединени около идеята, че Европа е един културен съюз, който не може да бъде разединен. Във време, в което създаваме граници помежду си поради пандемията от коронавирус, културната интеграция, свързана с изкуствата, езиците, младежта, образованието, науката и обществото, е по-значима от всякога.

Към инициативата на институтите и посолствата от мрежата EUNIC се присъедини Държавният културен институт към Министъра на външните работи на Република България, като специално покани двама участници с видео обръщения. Това са:

Янко Тихов, съвременен български артист, живеещ в Лондон, който подкрепи със снимки на свои уникални нови произведения виртуалната инициатива на институтата #останетесивкъщисизкуство 

 

и Найо Тицин, артистичен директор на филмовия фестивал "Мастер оф арт", на който ДКИ партнира в тазгодишото издание.

Виртуален домакин на проекта #CultureConnectsEurope ще бъде Гьоте-институт на адрес: https://www.goethe.de/ins/bg/bg/kul/the/cce.html

Повече информация за събитието:

https://www.facebook.com/events/3471231639560034/

Предстоящо

Представяне на изложбата "България и Япония, наследството на цивилизациите" по повод Нощта на музеите
„България, Япония и наследството на цивилизациите“, изложба в Русенския музей за Нощта на музеите. Експозицията е...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Изложба по повод 170 години от рождението на Иван Вазов гостува в галерия „Мисията“

След успешното си експониране през лятото на тази година постерната изложба „170 години от рождението на Иван Вазов“ гостува на Държавния културен институт в галерия „Мисията“. Специално създадена за юбилейните чествания на Вазов, изложбата беше представена за първи път пред публика в Централната... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2020
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал