ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Галерия „Мисията“ събра гости на предствянето на двуезичния албум „Кирил и Методий. Образи. Памет. Идентичност"

07/04/2022

По повод празника Успение на св. Методий на 6 април в галерия „Мисията“ на  Държавния културен институт към министъра на външните работи беше представен двуезичният албум „Кирил и Методий. Образи. Памет. Идентичност", създаден от Кирило-методиевския научен център към БАН по проект на Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“.

Единственото по рода си издание, изготвено от В. Желязкова и Д. Найденова, е посветено на светски изображения на св. Кирил и Методий – образци на фалеристиката, нумизматиката, филателията, вексилологията, които имат специално място в „културата на паметта“. Изданието още веднъж показва кирило-методиевската традиция като основен стълб на националната идентичност на българите и на други европейски народи, превърнала се в символ на диалога и разбирателството в обединена Европа.

Събитието беше открито от г-н Явор Койнаков – главен експерт в ДКИ, който поздрави създелите на албума и отбеляза тяхната впечатляваща работа.  Главният координатор на програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ Проф. Д-р Анна-Мария Тотоманова поздрави гостите за празника и утвърди проекта като важен мост между културите и епохите, а доц. Елка Трайкова – научен секретар на БАН и координатор на направление „Културно историческо наследство и национална идентичност“ определи изданието като „гениално“ и едно от най-важните научни постижения на БАН в областта на хуманитаристиката. На представянето присъстваха още доц. Георги Вълчев – зам.-ректор в СУ „Св. Климент Охридски“, проф. д-р Славия Бърлиева, координатор на Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ в КМНЦ и зам.-директор на КМНЦ, проф. Веселка Желязкова и доц. Десислава Найденова, съавтори на двуезичния албум, както и посланикът на Словашката република в България – Н.Пр. Мануел Корчек.

В изданието са включени изображения на 118 паметника на Кирил и Методий в Австрия, България, Германия, Гърция, Италия, Китай, Македония, Португалия, Унгария, Русия, Словакия, САЩ, Сърбия, Украйна и Чехия, повечето от тях издигнати през последните десетилетия; над 70 образци на филателията от България, Ватикан, Гърция, Македония, Мозамбик, Полша, Русия, Словакия, Украйна и Чехия; 15 образци на нумизматиката от България, Македония, Словакия и Чехия; над 30 образци на фалеристиката (ордени, медали, значки, плакети) от България, Ватикана, Гърция, Русия, Словакия, Украйна и Чехия и 13 знамена с образите на първоучителите.  Изданието е придружено от студия, в исторически план разглеждаща делото на Кирил и Методий като символ на властови претенции, църковна и политическа независимост, както и ролята му в изграждането на националната идентичност.

 

Предстоящо

Представяне на книгата „Антология на миражите“ в галерия „Мисията“
На 5 юли от 18 часа в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към Министерството на външните работи ще бъде...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Представяне на книгата „Антология на миражите“ в галерия „Мисията“

На 5 юли от 18 часа в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към Министерството на външните работи ще бъде представена книгата „Антология на миражите“. В 400 страници, илюстрирани с близо 1000 авторски снимки, изданието събира всички мечтани пътешествия в един том. Тези 50  пътеписа на талантливи... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал