ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

ГАЛЕРИЯ „МИСИЯТА“ ПРЕДСТАВЯ ГРАФИЧНАТА ИЗЛОЖБА „ВИЗИЯ ЗА ДИПЛОМАЦИЯ“ С АВТОР ЕРИНА БОЯНОВА

13/06/2022

 

Галерия „Мисията“, ул. Алфред Нобел 2

16 юни – 12 юли 2022 г.

Отриване: 16 юни, 18 ч.

 Самостоятелната графична изложба с автор Ерина Боянова „Визия за дипломация“ е опит за творчески интерпретации и експерименти в полето на визуалното общуване. Експозицията представя реализирана система за визуална комуникация – част от проекта „Дигитален музей на спорта“, финансиран от UNESCO. Фокусът в проекта е поставен върху съвременната графична комуникация с нейните отличителни черти: едновременно функционална, правеща контролирани внушения, предаваща послания, достигаща максимална степен на ефективност. Идеята е чрез представянето на вече реализирана система за визуална комуникация, да се проследи творческият процес в приложната графика. Графичните компоненти изпълняват едновременно организираща, информативна и естетическа функция.

Проектът е разработен и реализиран в периода юли – декември 2021 г. Посветен е на 75-годишнината на UNESCO, 65-годишнината на България в UNESCO и 60-годишнината на Музея на спорта. През януари – април 2022 г., по повод представянето на графичната концепция в галерия „Мисията“, системата за визуална комуникация е допълнена с нови авторски компоненти. Настоящата експозиция събира заедно всички визуални елементи, за да  демонстрира взаимовръзката между тях. Благодарение на посредничеството на знаците, символите и цветовете, допирните точки между музейното пространство, дипломацията и визуалната комуникация са организирани в обща смислова рамка, която създава една изцяло нова и отворена за интерпретации визуална система. По този начин основната мисия на проекта - да улеснява посетителите и участниците в комуникацията, както и бързото и безпроблемно ориентиране в експозиционната среда - се превръща в творческа арена, подтикваща към нови размишления и комуникации в сферата на културната дипломация.

Ерина Боянова получава докторска степен в сферата на дизайна, рекламата и семиотиката от СУ „Свети Климент Охридски“, а преди това учи „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия, София. Специализирала е във вестник „Хералд Експрес“ (Великобритания) и в Българското национално радио. Създавала е проекти за Музея за история на София, Музея на спорта, участвала е в редица творчески мероприятия като Международния симпозиум по живопис и скулптура “Terra Culta” (2018), Деветото международно триенале на сценичния плакат София (2019) и творческата резиденция „Следва продължение“ (2021).

Проектът и изложбата се осъществяват с подкрепата на Министерството на младежта и спорта, Националната комисия за UNESCO – България, Държавния културен институт към Министъра на външните работи и Галерия „Мисията“.

 

Предстоящо

БЪЛГАРО-ШВЕЙЦАРСКА ИЗЛОЖБА „ВИДИМО & НЕВИДИМО“
Галерия „Мисията“, гр. София: 14 юли – 12 август 2022 Откриване: 14 юли 2022, 18 часа    „Видимо & Невидимо“ е...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Българо-швейцарска изложба събра почитатели на съвременното изкуство в галерия „Мисията“

„Видимо & Невидимо“ е съвместна българо-швейцарска изложба с участнички Миглена Савова Оклер и Аник Беркла от Женева, Швейцария, която се откри на 14 юли в галерия „Мисията“. Проектът за това творческо гостуване се подготвя още от миналата година, както сподели директорът на Държавния културен... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал