ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

В галерия „Мисията“ се откри изложбата „Споделеното изкуство на Балканите – традиции и съвременност“

15/04/2022

Директорът на Държавния културен институт към Министъра на външните работи Снежана Йовева-Димитрова откри гостуващата изложба „Споделеното изкуство на Балканите – традиции и съвременност“.

Експозицията е по повод 15 април, обявен от ЮНЕСКО за Световен ден на изкуствата и съдържа творби от IV Международен младежки арт фестивал „Река на толерантността“, който се проведе от 13 до 17 септември 2021, под патронажа на ЮНЕСКО, организиран от Национален дарителски фонд „13 века България“, с които Държавният културен институт партнира.

В изложбата, която ще продължи до 13 май 2022 г., са включени произведения на 25 автори от Националната художествена академия, София, България; Солунския университет „Аристотел“, Гърция; Националния университет по изкуствата, Букурещ, Румъния и Университета по изкуствата, Белград, Сърбия.

,,Това е изложба, която илюстрира как изкуството може да е истинският отговор за ролята на толерантността и свободата на изразяване в творческия дух. Разнообразието в експозицията показва таланта на младите творци от балканските държави и желанието за общо споделяне. Вярваме, че изложбата „Споделеното изкуство на Балканите – традиции и съвременност“ ще гостува и на други сцени в чужбина, за да съ-споделяме заедно изкуството на Балканите.“ - обърна се към гостите на изложбата директора на Института г-жа Снежана Йовева.

Д-р Мила Старейшинска-Ангелова, експерт от Национален дарителски фонд „13 века България“ и изкуствовед приветства гостите и отбеляза: „Международният младежки арт фестивал „Река на толерантността“ се провежда за 4 път и сме много щастливи, че резултатите от него днес са в тази изложба пред вас и показват как темата за толерантността обединява творците и ги провокира да споделят таланта си. Благодарим за отличното партньорство с Държавния културен институт и се надяваме повече публики и в чужбина,  и с ваше съдействие, да се насладят на експозицията.“

По време на събитието бе отправен специален поздравителен адрес от името на вицепрезидента Илияна Йотова. Сред гостите на събитието бяха заместник-министърът на културата Весела Кондакова, съветникът на министъра на външните работи Татяна Казанджиева, директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова, дипломати, директори на културни институции, преподаватели и студенти от Националната художествена академия.

Предстоящо

Представяне на книгата „Антология на миражите“ в галерия „Мисията“
На 5 юли от 18 часа в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към Министерството на външните работи ще бъде...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Представяне на книгата „Антология на миражите“ в галерия „Мисията“

На 5 юли от 18 часа в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към Министерството на външните работи ще бъде представена книгата „Антология на миражите“. В 400 страници, илюстрирани с близо 1000 авторски снимки, изданието събира всички мечтани пътешествия в един том. Тези 50  пътеписа на талантливи... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал