Новини

Българско участие в Европейски филмов фестивал в Камбоджа

21/03/2022

В периода 24 февруари – 1 март 2022 г. в Камбоджа се проведе Европейски филмов фестивал с прожекции в четири от основните киноцентрове в столицата Пном Пен. Излъчените бяха 21 филма от редица европейски държави, както и 18 късометражни филми, в жанровете драма, комедия, семейни и документални. Филмовият фестивал премина при висок интерес сред камбоджанската публика и се нарежда сред най-значимите европейски събития в културния календар в страната за 2022 г.

Фестивалът се състоя за първи път от 2015 г. с амбицията за възстановяване на ежегодното му провеждане в Камбоджа. Съзнателният избор на разнообразна тематика, насочена предимно към по-младата аудитория, спомогна за постигане на значителна посещаемост от страна на зрители с различни вкусове и допринесе за утвърждаване на интереса към събитието. 

България участва с прожекция на филма „Чужденецът“ на режисьора Николай Илиев, който бе излъчен на 26 февруари 2022 г. във Френския институт в Пном Пен. Филмът представлява романтична комедия за любовта между българско момиче с буен нрав и френски младеж, водеща до сблъсък на култури и поредица от комични ситуации в България и Франция. Ведрото съдържание на филма, срещата между традиционното и модерното, селото и града, миналото и настоящето, както и чудесната кинематография предразположиха зрителите към приятни емоции и бяха повод за размисъл за споделените ценности, които могат да свържат всеки един от нас.

Участието на България в Европейския филмов фестивал в Камбоджа, осъществено с любезното съдействие на ДКИ, допринесе съществено за популяризиране на образа на страната ни сред широката камбоджанска общественост, като същевременно спомогна за утвърждаването ни като неразделна част от европейското културно пространство.

Предстоящо

Представяне на книгата „Антология на миражите“ в галерия „Мисията“
На 5 юли от 18 часа в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към Министерството на външните работи ще бъде...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Представяне на книгата „Антология на миражите“ в галерия „Мисията“

На 5 юли от 18 часа в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към Министерството на външните работи ще бъде представена книгата „Антология на миражите“. В 400 страници, илюстрирани с близо 1000 авторски снимки, изданието събира всички мечтани пътешествия в един том. Тези 50  пътеписа на талантливи... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал