Новини

България ще участва във фестивала на анимационното кино в Словения

25/11/2021

България ще се представи на международния фестивал на анимационното кино „Аниматека” в Словения, чието 18-то издание ще се проведе в хибриден формат от 29 ноември до 5 декември т.г. Сред гостуващите чуждестранни творци е Радостина Нейкова – с анимационния филм „Мармалад” (2020 г.). Кинопроизвeдението ѝ е включено в секцията „Източно- и Централноевропейска панорама II”, в която са селектирани заглавия, демонстриращи добри технически умения и творчески потенциал. 

По иновативен начин филмчето представя изкуството на ръчната бродерия и подсказва на зрителите, че „ако искаш да се превърнеш в герой, понякога просто трябва да полетиш”. Насочената към детската публика лента е създадена с рядко срещаната техника на т.нар. ръчно бродирана анимация. 

Българското и останалите заглавия от панорамата ще бъдат прожектирани на 30 ноември т.г. в 15.00 ч в залата на Словенската кинотека на ул. „Миклошичева” 28 в Любляна.

Авторът Р. Нейкова е доцент в Института за изследване на изкуствата към БАН и гост-преподавател в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”. Наред с нея, съсценарист на филма е Хана Шварц, а музиката е композирана от Петко Манчев. Продуцираната от „Корунд Х” творба е подпомогната финансово от Националния филмов център. Досега „Мармалад” е показван на над 35 фестивала извън страната и е носител на многобройни награди от тях.

Пълната програма на фестивала и информация за билетите могат да бъдат намерени на интернет страницата: www.animateka.si/2021/panorama-ii/.

Организаторите обръщат внимание, че поради мерките срещу Ковид-19 прожекциите ще протичат при 50% заетост на местата в залите, като ще се допускат зрители, отговарящи на т.нар. PCT-условие с представянето на валиден личен документ. 

„Аниматека” 2021 се организира от Словенската кинотека и Асоциацията за промоция на анимационното кино „2 ленти” с подкрепата на Министерството на културата, Централноевропейския анимационен форум CEE, Музея на съвременно изкуство в Любляна и др. 

България бе сред 52-те държави, участвали в приключилия в неделя 32-ти Международен филмов фестивал „ЛИФФЕ” в Любляна (10-21 ноември). Страната ни се представи в секцията „Фокус” с филма „Брайтън, 4-та улица”, който е копродукция с Грузия, Русия и САЩ. 90-минутното заглавие е носител на наградите за най-добър международен игрален филм, най-добър актьор и най-добър сценарий на фестивала „Трибека”`21 г.

------------

Снимки: www.animateka.si; www.liffe.si; www.bta.bg

Предстоящо

СБОРНА ИЗЛОЖБА “КУЛТУРНА ДИПЛОМАЦИЯ – БАЛКАНСКИ ДИАЛОГ“ ГОСТУВА В ГАЛЕРИЯ „МИСИЯТА“
Откриване: 17 май, 18 часа, галерия „Мисията“, ул. "Алфред Нобел" №2 Normal 0 21 false false...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

СБОРНА ИЗЛОЖБА “КУЛТУРНА ДИПЛОМАЦИЯ – БАЛКАНСКИ ДИАЛОГ“ ГОСТУВА В ГАЛЕРИЯ „МИСИЯТА“

Откриване: 17 май, 18 часа, галерия „Мисията“, ул. "Алфред Нобел" №2 Normal 0 21 false false false BG X-NONE X-NONE Сборна колекционерска изложба „Културна дипломация – Балкански... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал