Новини

Александър Шпатов е българският автор в проекта „Europe Readr” на словенското председателство на ЕС

22/10/2021

Александър Шпатов е писателят, който представя България в проекта „Europe Readr”, иницииран от словенското председателство на Съвета на ЕС в периода юли-декември т.г. Става дума за дигитална платформа, която с помощта на литературата подвига пред читателите актуални обществени въпроси. Проектът под мотото „Отвори книга за по-добро бъдеще” се реализира в партньорство с мрежите на националните културни институти и центрове EUNIC в ЕС и други, извъневропейски държави. Една от основните му цели е да наложи нов модел на европейското сътрудничество в областта на културата, почиващо на диалога и утвърждаващо културата като двигател на устойчивото развитие и социалното приобщаване.

България участва в Europe Readr” със сборника кратки градски разкази „#Наживо от София”, чийто автор през 2015 г. е бил удостоен с наградата за литература на Столична община. Докторантът по теория на четенето Ал. Шпатов е известен и като председател на Асоциацията на малките градски библиотеки у нас и гид сред литературните забележителности в столицата. Включването на България в проекта бе отбелязано през м. септември в София по повод празника на града. Събитието протече под знака на идеята за оформянето на обществени места от Париж до Хелзинки и от Вашингтон до Пекин, чиито посетители се насърчават да четат и обменят виждания за бъдещето.

 В момента най-значимата промоционна инициатива на председателството гостува във витрините на един от най-известните търговски центрове в Любляна. Наред с „#Наживо от София” там могат да бъдат разгледани и творбите на останалите писатели от ЕС.

На сайта на Europe Readr” е осигурен безплатен достъп до произведението на Ал. Шпатов на български език

(на адрес: https://issuu.com/europereadr/docs/alexander_shpatov_nazhivootsofia) и в превод на английски език

(на адрес:

https://issuu.com/europereadr/docs/livefromsofia_alexander_shpatov?fr=sMzI0OTM4NzYwODg). Там почитателите на писателя ще намерят и кратка рецензия за книгата от Георги Господинов.

 

------------

Снимки: www.europereadr.eu

Ключови думи

Europe Readr

Предстоящо

Държавният културен институт се вклюва към Европейската нощ на музеите
Държавният културен институт се присъединява към отбелязването на Европейската нощ на музеите с виртуален разказ за твореца,...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Министър Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“ в галерия „Мисията“

Министърът на външните работи Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“, която гостува в България за първи път по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи и със съдействието на Българското посолство в... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал