ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

"Споделеното изкуство на Балканите – традиции и съвременност" - творби от IV Международен младежки арт фестивал „Река на толерантността“

Под патронажа на ЮНЕСКО, в чест на 75-годишнината на ЮНЕСКО и 40 години от създаването на НДФ „13 века България“

11/04/2022

Международният младежки арт фестивал „Река на толерантността“ - проект на Национален дарителски фонд „13 века България“, събира в приобщаващи образователни инициативи преподаватели и студенти по визуални изкуства от балканските държави. В рамките му утвърдени художници и млади таланти споделят своите творчески идеи, възгледи и практики и изграждат обща визия за обединяващите ги ценности.

Фондът е реализирал успешно четири издания на фестивала - през 2010, 2012 и 2014, като последното се осъществява под патронажа на ЮНЕСКО. През 2021 НДФ „13 века България“ организира IV Международен младежки арт фестивал „Река на толерантността“, отново под патронажа на световната организация. Програмата, построена върху нова концепция, позволи провеждането му онлайн. В обособеното на сайта на НДФ „13 века България“ „пространство“ за свободно споделяне се срещнаха студенти и преподаватели в сферата на графиката, фотографията и дигиталните изкуства от България, Гърция, Румъния и Сърбия. Избраната тема: „Споделеното изкуство на Балканите – традиции и съвременност“ отразява идеите, целите и задачите на Фестивала и кореспондира с основните приоритети на ЮНЕСКО. Г-н Тусан Тиендребеого, секретар на Конвенцията за опазване и насърчаване на многообразието от форми на културно изразяване на ЮНЕСКО, приветства участниците. 

По повод 15 април, обявен от ЮНЕСКО  за Световен ден на изкуствата, Националният дарителски фонд „13 века България“ в партньорство с Държавния културен институт към Министъра на външните работи представя в галерия „Мисията“ изложбата „Споделеното изкуство на Балканите – традиции и съвременност“ с творби от фестивала. В нея са включени произведения на 25 автори от Националната художествена академия, София, България; Солунския университет „Аристотел“, Гърция; Националния университет по изкуствата, Букурещ, Румъния и Университета по изкуствата, Белград, Сърбия. Създадените по повод Фестивала 32 графики и фотографии са дарени на НДФ „13 века България“ и публикувани в специално издание – каталог, посветен на четвъртото издание на Фестивала.

Изложбата ще продължи до 13 май, 2022 г.

Предстоящо

Представяне на книгата „Антология на миражите“ в галерия „Мисията“
На 5 юли от 18 часа в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към Министерството на външните работи ще бъде...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Представяне на книгата „Антология на миражите“ в галерия „Мисията“

На 5 юли от 18 часа в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към Министерството на външните работи ще бъде представена книгата „Антология на миражите“. В 400 страници, илюстрирани с близо 1000 авторски снимки, изданието събира всички мечтани пътешествия в един том. Тези 50  пътеписа на талантливи... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал