Визуални изкуства

Бирчанинова 26, Белград, Избрани произведения от колекцията на Посолството на България

В средата на месец декември 2007 г. в Белград при посещението на вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин в Сърбия беше представен и каталог на колекцията и декоративните решения от сградата на резиденцията на българския посланик в Белград.

След изготвянето на каталога за колекцията на посолството в Париж, това е второто издание, подготвено от Държавния културен институт, посветено на сградите на българските мисии.

„Легацията в Белград, открита през 1879 г. с указ на княз Александър Батенберг, е едно от първите дипломатически агентства на младата българска държава. През 1937 г. цар Борис III одобрява с указ изразходването на пет милиона златни български лева за преустройството на сградата на резиденцията, която през настоящата година навършва седемдесет години. Подредената в нея колекция от върхови образци на българската живопис и декоративно изкуство прехвърля мост и свързва официалния характер на една дипломатическа институция с националния дух и култура на България.
Тук се намират творби на блестящи български живописци като Дечко Узунов, Васил Стоилов, Константин Щъркелов, на именития стъклописец Иван Пенков, както и на майстори от тревненска дърворезбарска школа.
Едни от най-ярките общественици в дългата история на България са именно творците, надарени не само с художествен талант и умения, но и с ясен поглед в бъдещето и прозорливи съждения за съвремието си.
За мнозина дипломацията е изкуство на общуването и тя е призвана да полага здрави основи на отношенията между народите. Затова нерядко се нуждае от универсалната сила на творчеството, което говори на всички езици и не познава граници. Не ми е трудно да призная, че образността на художественото майсторство често е по-съвършена и вярна от всяка дипломация.
Културното многообразие на Европа е ценен залог за мира и добруването на народите от континента – това научиха европейците от тежките уроци на миналия век. Съзидателната сила на изкуството и непреходната му ценност са съумявали нeведнъж да възкресят духа на Европа през вековете. Затова вярвам, че всяко поколение трябва да цени и съхранява духовността, изразена в най-красивото наследство, което може да остави след себе си. Надявам се това издание да бъде и едно свидетелство за топлите отношения и близки връзки между София и Белград като европейски столици.”

Встъпителни думи на вицепремиера и министър на външните раблоти Ивайло Калфин от каталога на експозицията

 

Предстоящо

Дипломатическо посещение в Русе по повод изложбата „Значими жени в историята: от Прага през Братислава до Русе“
На 16 април, петък, от 14:00 в зала „Русе“ на Историческия музей в Русе, ще бъде открита група изложби, обединени от...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

ФОТОИЗЛОЖБА “30 ГОДИНИ ОТ НЕЗАВИСИМОСТТА НА РЕПУБЛИКА КАЗАХСТАН”

Поради епидемиологичната обстановка изложбата ще бъде удължена до 16 април, 2021. Посолството на Република Казахстан в партньорство с Държавния културен институт към министъра на външните работи организират фотоизложба по случай 30-та годишнина от обявяването на независимостта на Република Казахстан, която се... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал