Кино и аудиовизия

"Срещу течението"

В “Срещу течението” режисьорката проследява първия Дунавски музикален фестивал, провел се от 31 март до 10 април 2007 г. Това е едно музикално пътешествие, което започва от България и върви срещу течението на голямата река, чак до нейните извори в Германия. Десет дни круизният кораб е дом и сцена на музиканти-виртуози от 9 крайдунавски страни. В тази плааща творческа лаборатория кипят уникални музикални диалози, резултат от смесването на културите, от класическа и традиционна музика до етноджаз импровизации. Пътуването срещу течението символизира вечната творческа нагласа да се върви срещу инерцията, както и движението на европейските народи през хилядолетията. В това усилие образът на Реката е пълноправен персонаж в развитието на действието.

През 2007 г. създаването на филма беше подкрепено от Културния ниститут, той е разпространен и сред много български имисии, където е представян по различни поводи.

Във филма участват такива музиканти като Иво Папазов-Ибряма, Теодосий Спасов, „Ева квартет”, Жил Апап и Золтан Лантош, Петър Ралчев и Ото Лехнер, унгарската певица Моника Лакатош с „Роменго Джипси Бенд”, Корнел Хорват, Стоян Янкулов и Елица Тодорова и оркестър “Виртуозите на Тракия”.

Предстои излъчването на филма по телевизионния канал ARTE

Предстоящо

Дипломатическо посещение в Русе по повод изложбата „Значими жени в историята: от Прага през Братислава до Русе“
На 16 април, петък, от 14:00 в зала „Русе“ на Историческия музей в Русе, ще бъде открита група изложби, обединени от...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

ФОТОИЗЛОЖБА “30 ГОДИНИ ОТ НЕЗАВИСИМОСТТА НА РЕПУБЛИКА КАЗАХСТАН”

Поради епидемиологичната обстановка изложбата ще бъде удължена до 16 април, 2021. Посолството на Република Казахстан в партньорство с Държавния културен институт към министъра на външните работи организират фотоизложба по случай 30-та годишнина от обявяването на независимостта на Република Казахстан, която се... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал