Презентации

IN MEMORIAM КРИСТО

Част от Художествения фонд на Министерството на външните работи е една творба на световноизвестния художник Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо, който почина на 31 май, 2020 г. в дома си в Ню Йорк.
 
Неговата работа „Опаковане на Райхстага“, 1992 г., плакат, 60 х 90 см, която е лично надписана от автора на 08.01.1993 г., дълго време е била изложена в сградата на Българското дипломатическото бюро в Бон. От години се намира в кабинета на посланика в посолството в Берлин.
 
Опакованият Райхстаг става факт след повече от 20 години преговори. Проектът е завършен през юни 1995 г. В продължение на две седмици сградата е обвита в сребриста тъкан, оформена от сини въжета, подчертавайки чертите и пропорциите на внушителната й архитектура.
 
Официалното обръщение на интернет страницата на Кристо и Жан-Клод гласи: "Кристо изживя живота си пълноценно, не само мечтаейки за това, което изглеждаше невъзможно, но и създавайки го. Творбите на Кристо и Жан-Клод събраха хората в споделени изживявания по целия свят, а работата им живее в сърцата и спомените ни. Кристо и Жан-Клод винаги са давали ясно да се разбере, че произведенията им ще продължат да живеят след смъртта им."
 
Кристо вярва и доказва, че най-добрият момент за дадено произведение е този на създаването му. А след това то живее в постоянна трансформация.
 
Снимки: архив ДКИ и https://christojeanneclaude.net/

Предстоящо

МОБИЛНАТА ИЗЛОЖБА НА ДКИ „ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ И СВЕТИ МОЩИ НА БАЛКАНИТЕ“ ГОСТУВА В ПЛОВДИВ ПО СЛУЧАЙ ПРАЗНИКА УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО
  Културен център „ТРАКАРТ“, гр. Пловдив: 15 август – 15 септември 2022 Откриване: 15 август 2022, 18 часа   На 15...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Българо-швейцарска изложба събра почитатели на съвременното изкуство в галерия „Мисията“

„Видимо & Невидимо“ е съвместна българо-швейцарска изложба с участнички Миглена Савова Оклер и Аник Беркла от Женева, Швейцария, която се откри на 14 юли в галерия „Мисията“. Проектът за това творческо гостуване се подготвя още от миналата година, както сподели директорът на Държавния културен... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал