Фондът в мисиите


Голяма част от произведенията в художествения фонд на МВнР се намират в българските мисии по света. Числеността и подборът на картините в различните посолства могат да служат като интересен и необичаен ориентир за маршрутите на българската културна политика през годините и дипломатическите партньорства на държавата. На някои места колекциите са неизменно свързани и с биографичните пътеки на самите художници.

Най-многобройни са творбите в Посолствата на България в Лондон, Париж, Рим, Виена, Белград, Анкара, Москва, Токио, Будапеща и постоянното представителство на България към НАТО в Брюксел. В някои могат да се видят по 150 произведения на класическото и съвременното българско изкуство. Част от тях са предоставени от Националната художествена галерия още през 60-те години, синхронно с основаването на художествения фонд на МВнР. Между тях са картини на най-значими български автори от началото на ХХ век като Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов, Иван Ненов, Васил Стоилов, Васил Бараков, Вера Недкова, Найден Петков, както и по-късни произведения на Светлин Русев, Георги Баев, Димитър Киров, Генко Генков и др. В много от мисиите се намират и ценни образци на монументално-приложните изкуства, създадени специално за конкретните пространства и представителните им функции.

През 2006 и 2007 г. Държавният културен институт издава последователно каталози с творбите в в Париж и Белград . Освен графиките на Петър Морозов, акварелите на Константин Щъркелов от 30-те години, живописните произведения на Васил Стоилов, Борис Денев, Дечко Узунов и др. в Белград една от залите в българското посолство там е увенчана от пищен дърворезбен таван, в традициите на Тревненската живописна школа. Резбата датира от 1937 г., когато е построена и сградата специално за функциите си на посолство. От същата година е и уникалният стъклопис на Иван Пенков с елементи от хералдиката на старопрестолните български столици.

През 1970 г. Златю Бояджиев е специално поканен в Посолството на България в Париж за няколко месеца и създава по размера на стените там композициите „Пролет”, „Лято”, „Есен”, „Зима” и „Две сватби”. Там са и произведения на представителите на българската културна диаспора в Париж, както и автори, които често пресичат творческите си маршрути със столицата на модернизма.

Много от интериорите на официалните кабинети и салони в посолствата са оформени със стенни килими на Мара Йосифова от 60-те и 70-те години, както и различни произведения на дърворезбата и керамиката, които допълват, които със стилистика и сюжет допълват идеята за национална репрезентативност на пространствата.

В Рим се намира гипсовият оригинал на изключителен скулптурен портрет на момиче от класика на този жанр в България Андрей Николов. Скулпторът живее в Рим едно десетилетие и се изявява на художествената сцена там до 1927 г., когато се завръща в Родината си. Посолството в Лондон разполага с богата графична колекция, както и с многобройна сбирка от живописни произведения на Греди Асса. В Токио най-силно представени са Димитър Киров, Йордан Кацамунски и Кольо Карамфилов. Колекцията на Посолството в Москва включва десетки живописни произведения на Калина Тасева, Найден Петков, Никола Аръшев, Петко Абаджиев, Тодор Хаджиниколов, Тома Трифоновски и др. В Посолството във Виена освен десетина живописни картини и акварели на Дечко Узунов са и произведенията на живеещия там повече от 20 години Стоимен Стоилов.

През 2004 г. с приемането на България в НАТО фондът на МВнР придобива близо 100 произведения, предимно графики на съвременни български автори за оформлението на Постоянната делегация на страната в Брюксел. В графичната колекция там участват Стефан Марков, Свилен Блажев, Буян Филчев, Иван Димов, Цветан Казанджиев, Захари Каменов, Георги Трифонов, Онник Каранфилян, Стоян Чуканов, Иван Нинов, Теодор Лихо и др.

Много от новите попълнения в художествения фонд на МВнР през последните години, постъпва именно по пътя на различни културни взаимодействия и събития, реализирани в българските посолства по света. 

ТърсенеCopyright © 1999 - 2020
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook