ПОКРИВИТЕ НА СОФИЯ


Бистра Бошнакова е фотограф, който с еднакъв успех снима политици, футбол, театър, криминални сцени. През последните десетина години тя е сред най-известните фотографи в България. Нейни снимки често са по първите страници на вестниците. Работи в Българската телеграфна агенция и макар че й се случва да запечатва решаващи голове във футболни мачове или бурни спорове в парламента, Бистра Бошнакова се чувства най-уютно в театралния салон. „Театърът е първата ми любов във фотографията. Когато съм в театралния салон, никой не ми обръща внимание. Точно тогава, когато никой не те забелязва, е времето за снимане.”
Идеята за експозицията „Покривите на София”  е родена в разговори с приятели от театъра. Почти както снима театрални спектакли или артисти Бошнакова започва да следи играта на светлината върху очертанията на софийските покриви. „Улиците са моето всекидневие, а линията на хоризонта – покривите и пространството над тях – са нещо, към което не поглеждам всеки ден. Избрах покривите заради предизвикателството. Фотографията има уникалната способност да превърне мига във вечност, да запамети моменти, които никога няма да бъдат повторени.”
Първият й снимачен ден е на покрива на Министерството на транспорта – самотната висока сграда в самия център. Бистра е силно изненадана от гледката, която се открива пред очите й. „Нищо красиво не видях! А трябваше да снимам. В този момент си помислих само едно: „Имаш още много време, все някъде ще откриеш хубави изгледи.”” Когато се качва за втори път на този покрив, вече знае, че красотата се съдържа във всичко. В крайна сметка две от фотографиите в изложбата са направени именно от тази тераса. В допълнение е и работата по събирането на данни за историята на съответната сграда и така да се оформи „драматургията на Sofia Skyline”.
„Покрив е равно на граница. Границата между нашето всекидневие, мислите, които крием от другите, които са си само за нас... и всичко останало – свободата.”

 

2016
Страсбург - Съвет на Европа

2012
26 октомври – Загреб
2009-2011
Хелзинки, Копенхаген, Брюксел, Мадрид, Орхус, Скопие, София

Copyright © 1999 - 2020
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook