ПЪТУВАЩИ ЕКСПОЗИЦИИ

БЪЛГАРСКИ ПАМЕТНИЦИ ПОД ЗАКРИЛАТА НА ЮНЕСКО


Изложбата “Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО” е представителна колекция от 16 фотографии на Александър Нишков на обектите, включени в листата за световно наследство на ЮНЕСКО.
Като част от световното културно наследство седемте исторически обекта и двата парка представят страната ни в Списъка на Световната организация за образование, наука и култура – ЮНЕСКО. Наред с природните и културни съкровища на света, българските обекти, поставени под закрилата на ЮНЕСКО са част от наследството, без което човечеството не би било същото.
 
Наскоро ЮНЕСКО добави и още български забележителности в списъка на световните съкровища – този път в листата на нематериалното културно наследство бяха включени и уникалните изпълнения на фолклорния ансамбъл „Бистришките баби” и традицията на нестинарството. Значителна помощ ЮНЕСКО  оказва и в консервацията и реставрацията на Старинния Пловдив.
 
Поради изключителния интерес към проекта, Институтът  предостави дългосрочно копия от тази изложба на редица български мисии.

 

2010-2011
Солун
26 Май – Сеул
23 май – Брюксел
Канбера
Сантяго де Чили
Букурещ, Анкара, Женева, Никозия

2009
Февруари - Банкок
Март - Санкт Петербург, Тузла, Ханой
Април - Любляна, Бон, Белград
Май - Ню Йорк, Отава
Юни – Вашингтон, Техеран
Септември - Прага

2008
Януари - Торонто, Отава
Март - Бейрут, Аман, Дамаск, Загреб
Април - Одеса, Копенхаген, Бон
Май - Дъблин
Юни - Пекин, Шанхай, Варшава
Септември - Хага, Отава, Кишинев,
Октомври – Одрин
Тел Авив

Предстоящо

Отбелязване на 140-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Гърция
През 2020 г. България и Гърция отбелязват 140 години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. В края на...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Документална изложба „150 години Българска екзархия“

19 април – 21 май, 2021 г. Откриване: 19 април, 2021, 11:00 ч. МВнР, 7. Етаж На 19 април от 11.00 ч. в експозиционното пространство на 7-ия етаж на МВнР ще бъде представена документалната изложба „150 години Българска екзархия“, подготвена от Института за исторически изследвания при Българска академия на науките по... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал